Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Poliziano 75cl

37,90 

Marjasort

, , ,

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 1785 Kategooria:

Kirjeldus

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano’t valmistati esmakordselt 1968. aastal ja täna jääb keskmine kogutoodang 150.000 – 180.000 pudeli ringi. Vein valmistatakse 85% Prugnolo Gentile (Sangiovese), 15% Colorino, Canaiolo ja Merlot viinamarjadest. Poliziano veinimajal on kokku 42 hektarit Prugolo Gentile veinipuid, mis asuvad 300 – 400 meetri kõrgusel merepinnast, pinnases pehme savi, esineb ka kaltsiumirikkaid settelisi kivistisi, viinamarjad on istutatud 3000 – 5000 istikut hektaril. Prugnolo Gentile on Poliziano veinimaja jaoks kõige olulisem viinamarjasort, see Montepulciano veinipiirkonnale iseloomulik marjasort väljendab endas maksimaalselt piirkonna potentsiaali ja annab erakordseid tulemusi oskusliku veinivalmistamisega. Vino Nobile di Montepulciano valmistamiseks kasutatud viinamarjad korjatakse vaid käsitsi, viinamarjad selekteeritakse ja puhastatakse korduvalt. Veinivirde käärimine toimub roostevaba terasest mahutites kontrollitud temperatuuril, samal ajal toimub regulaarselt marjakobarate tahkete osade üle-pumpamine veinivirdega, käärimisprotsessi kestus on kokku 18 – 22 päeva. Pärast alkoholkäärimise lõppu suunatakse vein tammevaatidesse, kus vein laagerdub 14 – 16 kuud. Kaks kolmandikku veinist laagerdub 225 ja 300 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides, 80% vaatidest on kord varem kasutatud, 20% on täiesti uued, ülejäänud kolmandik kogu veinist laagerdub traditsioonilistes suurtes tammepuust mahutites.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano on väga kontsentreeritud, jõulise struktuuriga, väga puuviljaline, milles tumedaid marju ja puuvilju nagu must kirss ja ploom, tunda Prugnolo Gentile’le omast kannikeste aroomi, maitse on väga püsiv, aromaatne ja värske, maitse on intensiivne, kuid mitte ülepaisutatud. Väga elegantne ja pikalt püsiv lõppmaitse, milles puhtad marjased maitsed ja elegantne tammevanilje. Veinil on väga hea küpsemispotentsiaal 10 – 12 aastat. Serveerida 16 – 18 kraadi juures koos Itaalia köögi hõrgutistega, tomati baasil valmistatud kastmetega, lasagne’ga, suurepärane erinevate grillitud lihadega, eriti loomaliha ja lambalihaga, sobib hästi keskmiselt küpsete juustudega.

Poliziano veinimaja on asutatud 1961. aastal, algselt kuulus veinimajale 22 hektarit veiniaedu, tänaseks on veinimaja omanduses 65 hektarit Montepulciano’s, 20 hektari Morellino di Scansano’s ja umbes 10 hektarit Maremma’s. Veinimaja on saanud oma nime kuulsa Montepulciano’st pärit poeedi Angelo Amborgini (1454-1494) järgi, keda kutsuti ka “Il Poliziano’ks”. Veinimaja keskus asub Montepulciano Stazione läheduses, enamus veiniaeda asuvad Montepulciano lõunapoolsetel nõlvakutel suundudes kaarega ida poole Valiano linnakese suunas.