Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC, Famille Mitjavile 75cl
371,10 €
–
Marjasort | |
---|---|
Aasta | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon | |
Riik | |
Tootja |
Kirjeldus
Tertre Roteboeuf on kindlasti St. Emilion’i üks huvitavamaid veine. François Mitjavilet peetakse veinimaailmas tõeliseks geeniuseks kuna ta teeb enamus asju teisiti kui on Bordeaux’s tavaks ning tema käe all on veinimaja saavutanud erakordse kuulsuse. François esimene aastakäik oli 1978 ning 1985 oli Tertre Roteboeufi läbimurde aastakäik. Tertre Roteboeuf ei müü oma veini traditsioonilise Bordeaux negociant süsteemi kaudu, vaid teeb seda ise, müües oma veine valitud veinikaupmeestele. François ekstrentrilisusest räägib muuhulgas ka see, et ta ei tooda nn. mõisa ‘teist’ veini, vaid usub, et iga aasta teeb ta vaid sellele aastakäigule omaselt parima võimaliku veini ning enda sõnul ei saa ta Bordeaux’s laialdaselt leviva ‘teise’ veini ideoloogiast üldse aru. Samuti ei ole pidanud François vajalikuks taotleda veinile grand cru staatust. 1994. aastal eemaldas ta veini nimest ka sõna Chateau, kuna see tundus liiga uhkena ja see ei lähe kokku tema töö filosoofiaga.
François veinide leivanumber on juba noorena ülipuhas puuviljasus (marjasus), värskus, siidised tanniinid, tasakaalukus ja tahaplaanile jääv jõuline sturktuur. Tema veinid on alati nauditavad noorelt, kuid arenevad olenevalt aastakäigust 15-25 aastat. 2012. aastakäigu vaadinäidis näitab juba praegu erakordselt pehmeid tanniine, selget marjasust ja on äärmiselt nauditav. Tõeliselt üllatav ja muljetavaldav, eriti Bordeaux veinide kontekstis! Kuidas ta seda saavutab? Esiteks pöörab ta hullumeelset tähelepanu viinamarjade küpsusele ning koristus toimub alles oktoobri keskel kui marjad on juba mahakukkumise piiri peal. François sõnul on äärmiselt tähtis ära tabada õige koristusmoment. Kui sa ootad kasvõi mõne tunni veel on juba hilja ja kogu aastakäik on rikutud. Kuna Tertre Roteboeufi veiniaed on ainult 5.7 hektari suurune, siis 80 inimest suudavad ühe päevaga kõik viinamarjad ära korjata. Naabermõisad peavad teda hulluks ja sellist ootamist väga riskantseks ning korjavad oma saagi igaks juhuks 3 nädalat varem. Teiseks asuvad veiniaiad St. Emilioni ühel kõrgeimal nõlvakul, kus kliima on mõni kraad jahedam ja see võimaldab viinamarjadel kauem küpseda. François ise võrldeb Tertre Roteboeufi asukohta mõne Burgundia aiaga ja tänu sellele asukohale on see vein selgesti eristuv teistest St. Emilioni veinidest.
Tertre Roteboeuf on valmistatud 85% Merlot ja 15% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on 40 aastat. Saagikus hoitakse madal, vaid 30 hl/ha kohta, mis on Bordeaux kohta väga madal (võrdluseks keskmine tippmõisade saagikus on 45-60hl/ha). Kääritamine toimub suurtes betoonmahutites ning vein laagerdub parimates 100% uutes Prantsuse tammevaatides 18-24 kuud. Aastane toodang on 2000 kasti.
“Deep garnet-purple colored, the 2017 Le Tertre Roteboeuf offers up gorgeous wild blueberries, crushed blackcurrants and redcurrants notes with touches of lavender, violets, Sichuan pepper and cloves plus a waft of anise. The medium to full-bodied palate is very firm with ripe, grainy tannins and wonderful freshness and depth, finishing very long with some exotic spices coming through.” Robert Parker’s The Wine Advocate 96-98 points
“One of the wines of the vintage is the 2017 Chateau Tertre Roteboeuf, which has much more fruit, opulence, and sexiness than just about every other wine out there. Based on 80% Merlot and 20% Cabernet Franc from a fabulous terroir on the famed Saint-Emilion Cote Pavie, it reveals a saturated purple color as well as awesome notes of black raspberries, cassis, jammy blackberries, white chocolate, and tobacco. With plenty of classy oak, full-bodied richness, and a dense, powerful style on the palate, it needs at least 4-6 years of bottle age and will keep for 15-30 years or more. It’s a stunning effort from the genius of François Mitjavile.” James Suckling 97 points
“The 2017 Tertre-Rôteboeuf is once again one of the wines of the year. Deep, unctuous and concentrated, the 2017 is wonderfully rich from start to finish. Inky dark cherry, chocolate, licorice and cloves all open up in the glass. The 2017 is going to need a few years to soften, as the tannins are pretty imposing, and yet all the elements are in place for it to develop into a great wine. Tertre-Rôteboeuf remains one of the most distinctive wines in all of Bordeaux. Wow.” Antonio Galloni Vinous 97 points
“Medium to deep garnet-purple in color, the 2017 Tertre Roteboeuf needs a little shaking to unleash pronounced notes of black raspberries, Morello cherries, and juicy plums plus hints of sassafras, cinnamon toast, crushed rocks, and Indian spices. Full-bodied, the palate is rich and sparkles with savory accents, framed by plush tannins and seamless freshness, finishing long and harmonious. This is an exercise in balance, with a luminous shimmer.” Lisa Perrotti-Brown MW – The Wine Independent 97 points
“As on the other wines from the Mitjavile family that are aged in 100% new Radoux Blend barrels, in this vintage the oak and a charry character seem more noticeable than usual, though here it is offset by the pretty red fruit that is waiting in the wings: succulent, sweet dark-red and plum fruit. Juicy and fresh but does need to see the oak recede. The tannins are deep yet many-layered and fine. Rich and long. Drink 2025-2040.” Jancis Robinson 17,5 points (20 max)