Saint-Joseph AC (Blanc), Maison Les Alexandrins 75cl
38,50 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Saint-Joseph’i veine on ajalooliselt kutsutud ka kui „Vin de Tournon”, kohalikud mungad, kes elasid väikeses Tournon-Sur-Rhone’i linnakeses, kasvatasid linna lähedal asuva mäe nõlvakutel viinamarju ja valmistasid seal veini. Saint-Joseph’i terroir koosneb valdavalt graniidist, veiniaiad paiknevad 40 km pikkusel alal Rhone’i jõe paremal kaldal.
Vein valmistatakse 100% Marsanne viinamarjast, mis tulevad kahest erinevast kasvukohast, esimene neist Saint-Jean de Muzols, mis asub rohkem piirkonna põhjaosas ja sealt saadud viinamarjad annavad rohkem mineraalsust ja puuviljasust ning teine osa marjadest tuleb ajaloolistest Tournon’i linna kõrval asuvatest aedadest, mis annavad veinile rohkem täidlust ja rikkalikkust, tulemuseks on suursugune ja balansseeritud vein, millel on suurepärane vananemispotentsiaal. Viinamarjad koristatakse alati käsitsi ja sorteeritakse hoolikalt, kobaratelt eemaldatakse varred ja pressitakse aegalselt ja ettevaatlikult. Virde kääritamine toimub osaliselt roostevaba terasest mahutites ja osaliselt 600 liitri suurustes demi-muids tammevaatides, tammevaadilaagerdumine toimub 600 liitri suurustes vanades demi-muid vaatides kokku 10 kuud.
Veinil on kristalse puhtusega kahvatu helekollane värvus. Aroom on alguses tagasihoidlik ja elegantne, avanedes näitab uhket tsitrusviljade orkestrit koos värskete valgete lillede hõnguga. Maitses hea viskoosus, kontsentreeritud ja täidlane, selgelt eristub graniidine kivisus, tunda värskeid luuviljalisi, külluslik puuviljasus, järelmaitses tunda delikaatset tammelaagerduse nüanssi.
Vein sobib suurepäraselt mereandidega, eriti vürtsikate küpsetatud tiigerkrevettidega või grillitud kalaga serveeritud kerge sidrunise kastmega. Serveerida 12- 14 kraadi juures ning soovitav on veini dekanteerida 1-2 tundi enne joomist. Veini parim joomisaken on 2022 – 2030.
Les Alexandrins’i veiniprojekt sai alguse 2009. aastal kui Guillaume Sorrel (Domaine Sorrel, Hermitage) ja Alexandre Caso (veinimeister ja konsultant) asutasid Domaine Les Alexandrins’i veinimaja Mercurol’is. Aastal 2015. aastal liitus projektiga ka Nicolas Jaboulet (Maison Nicolas Perrini) omandades projektis enamusosaluse ning loodi ka uus negociant-label Maison Les Alexandrins. Maison Les Alexindrins (enne Maison Nicolas Perrin) on väike negociant firma, kes ei oma veiniaedu, nad spetsialiseeruvad põhiliselt Rhone’i põhjaosas asuvatele piirkondadele ja otsivad välja sealsed parimad kasvualad ning ostavad kokku viinamarjadk ohalikelt parimatelt kasvatajatelt. Veinivalmistamist kontrollitakse algusest lõpuni ja veinid laagerdatakse Domaine Les Alexandrins veinikeldrites.