Vorberg, Pinot Bianco Riserva, Alto Adige Terlaner DOC, Terlan 75cl

37,30 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

SKU: 1735 Category:

Description

Vorberg loodi esmakordselt 1993. aastal ning 2013. aastakäiguga tähistatakse veini 20. sünnipäeva. Vein valmistatakse 100% Pinot Bianco viinamarjast, mis on pärit erinevatest veiniaedadest, mis asuvad  Terlano DOC haldusalas Alto Adige piirkonnas. Aiad asuvad enamuses Monzoccolo mäestiku lõunapoolsetel järskudel päikesepaistelistel nõlvadel kõrgusel 450 – 950 meetrit merepinnast, pinnases liiva ja kiviklibu segu, väga kõrge rauamaagi sisaldusega, veinipuud on vanuses 10 – 60 aastat, mõnes veiniaias isegi vanemad, veiniaiad laiuvad kokku 150 hektaril ja neid harivad kokku 130 marjakasvatajat.

Viinamarjad koristatakse alati käsitsi ja korjatakse alati tervete kobaratena, värskelt korjatud kobarad läbivad hoolika puhastuse ja selekteeritakse vaid parimad kobarad. Viinamarjad pressitakse aeglaselt ja ettevaatlikult, veinivirre puhastatakse loodusliku settimise teel, aeglane käärimine leiab aset kontrollitud temperatuuril suurtes 30 hektoliitri suurustes tammevaatides, malolaktiline käärimine ja settel vanandamine toimub suurtes tammevaatides kokku 12 kuud.

Vorberg on äärmiselt rikkalik ja kompleksne vein, millel on kordumatu mineraalsus ja erakordselt kõrge küpsemispotentsiaal, suurepärane näide Pinot Bianco viinamarjast. Värvuselt sädelev õlekõrre kollane. Veini aroom on mitmedimensiooniline, see avaneb ja muutub korduvalt hapnikuga kokkupuutel, omavahel on segunenud väga palju komponente: esiteks küpsed puuviljad, mesimagus kollane melon, valge virsik, küps pirn, roheline õun, lisanduvad ebaküdooniamoos, kuivatatud pirn, suhkrustatud apelsin, grillitud ananass, kolmandaks lisanduvad grafiit, jasmiin ja mineraalid. Maitses tunda alguses pehmet kreemjat puuviljasust ja soolakaid komponente, seejärel muutub maitse jõulisemaks ja avatumaks, kus tunda happesust ja lõpetuseks mineraalne ja vürtsikas lõppmaitse, mis kestab mitmeid minuteid.

Toitudest sobib vein väga hästi vürtsika kalasupiga, merekarpidega piprakastmes, spaghetti allo scoglio’ga (karpide ja koorikloomadega), küpsetatud või grillitud merekarpidega, grillitud kaheksajala või seepiaga, küpsetatud vürtsikate koorikloomadega, aurutatud paaliaga, grillitud valge spargliga, artišokkidega „alla Romana“ (aurutatud ürtide ja valge veiniga), juustudest sobib küpse Pecorino’ga või küpse
Parmignano ja mostarda’ga (sinepiga maitsetatud karamelliseeritud puuviljadest keedis), suurepärane ka Tete de Moine juustuga.

Veinil on erakordselt hea küpsemispotentsiaal, vein saavutab oma ideaalse joomisküpsuse 5 aastaga, kuid võib keldris küpseda 15 – 20 aastat. Soovitav serveerimistemperatuur on 12 – 14 kraadi ja serveerida laia kupaga Burgundia valge veini klaasist (Riedel Veritas või Vinum Oaked Chardonnay).

James Suckling 95 p
Falstaff 93 p