Vińa Gravonia Crianza Blanco, Rioja DOC, R. Lopez de Heredia Vina Tondonia 75cl

49,60 

Marjasort

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 1454A Kategooria:

Kirjeldus

López de Heredia veinimõisa asutas Don Rafael López de Heredia 1877. aastal. Väga vähe on selle viimase 139 aastaga muutunud ning maailmas on vaid mõni üksik veinimõis, kes tänapäevani valmistab veini oma esivanemate printsiipide kohaselt. Hinnatud veiniajakirjanik Tim Atkin on oma mitteametlikus Rioja klassifikatsioonis valinud López de Heredia veinimaja kõrgeimasse First Growth kategooriasse.

Hispaanias ei ole tõenäoliselt teist veinimõisa, kellel on selline kogemus nii pika laagerdusega valgete veinide valmistamisel. Kui pika tammelaagerdusega valge vein jätta veel aastateks pudelisse küpsema, siis kõik tammes tulevad teravamad nüansid kuluvad maha ning esile kerkivad hoopis teised aroomid – mandlid, vanilje, pähklid ning vürtsikus.

Veini valmistatakse ainult oma aedade saagist. Kääritamine toimub suurtes tammemahutis (60-640 hl), nendest osad on 140 aasta vanused. Veinid laagerduvad vanades suurtes Ameerika tammevaatides, mis valmistatakse ise mõisas. Lopez de Heredia on ainuke Hispaania bodega, kes kõik oma tammevaadid ise käsitsi valmistab. Keskmiselt 45 a vanused Vina Gravonia veinipuud asuvad 340 meetri kõrgusel 24 hektaril Zaconia (Rioja Alta piirkonnas) nimelises veiniaias, kus pinnas on vaene ning kivine. Gravonia Crianza on laagerdunud 4 aastat Ameerika tammevaatides ning vähemalt 6 aastat pudelis. Kääritamisel pole lisatud pärmi.

Aroomis on tunda mett, meevaha, kummelit, hiniini, sidruni kooki ja erinevaid ürte. Maitse on kuiv, tunda on pirni koort, apelsini, röstsaia, mandleid ja virsiku kivi. Väga kauakestvas järelmaitses on tunda veel natuke vaha ning viljapuuaedade hõngu.

 

“The nose of the 2017 Viña Gravonia Blanco is unmistakably López de Heredia, with those mushroom, white pepper and pollen aromas that remind you so much of the smell in their ancient caves. 2017 was the year of the big frost in April and the scarcity of rain that made it the earliest, scarcest and quickest harvest they have experienced in their recent history. The grapes for this wine were the first grapes picked, the 14th of September, from vines aged 93 years. It was fermented in even older oak vats with indigenous yeasts (“We have never added yeasts to our wines,” they answer when asked) and matured in used American oak barrels for four years (possibly more looking at the bottling date). reserve, but they keep it at Crianza (to have a range), and it’s sold at a bargain price for its quality and age. It’s characterful and nuanced, with some hints of development (diesel) and a lightish palate with pungent flavors and great harmony. It has the usual parameters: 12.5% ​​alcohol, a pH of three and seven grams of acidity. 20,000 bottles produced. It was bottled in September 2023.” Wine Advocate 94+ points