Veau, Anjou AC, Domaine Belargus 75cl

94,60 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

SKU: 335 Category:

Description

Domaine Belargus sai alguse 2018. aastal kui Ivan Massonnat’l tekkis võimalus osta legendaarse Loire’i veinimeistri Jo Pithon’i veinivaldused Anjou’s. Jo Pithon müüs oma kõrgelt hinnatud Pithon-Paillé nimelise veinimaja kuna läks pensionile. Vaid mõni kuu hiljem õnnestus Ivanil osta veel 10 hektarit ajaloolisest Quarts-de-Chaume’i veiniaiast, mis on Loire oru ainuke Grand Cru veiniaed. Nii saigi Domaine Belargus alguse, 24 hektarit parimaid veinipõlde Anjou Noir piirkonnas, pühendatud eranditult Chenin Blanci marjasordile. Belargus tähendab sinist liblikat (Adonis Blue), kes seal piirkonnas elab.

Anjou nõlvadel on viinamarju kasvatud 11. sajandist saadik ning kuni 19. sajandi keskpaigani (mil phylloxera juuretäi piirkonna viinamarjapõllud hävitas) pakuti neid hinnatud veine erinevates Euroopa kuningakodades. Ivani missioon on need ajaloolised, unikaalsed ja väikesed üksikveiniaiad taastada ning näidata kuidas Chenin Blanc läbi erineva micro-terroir end näitab. Chenin Blanc ei ole looduslikult väga aromaatne marjasort ning seetõttu on ta väga hea terroir väljendaja. Anjou Noir pinnas on üle 500 miljoni aastat vana, siin on sõltuvalt veiniaiast musta ja lillat kiltkivi (schists), konglomeraati (ümaratest kividest koosnev settekivim), magmakivimit, peensavi ja liiva.

Belarguse veinide valmistamiseks kasutatavad viinamarjad saadakse kolmest Anjou alampiirkonnast: Savennières, Quarts-de-Chaume ja Coteaux dy Layon. Kõik viinamarjad korjatakse käsitsi ja sorteeritakse hoolikalt mitu korda. Kääritamine toimub erinva suurusega tammevaatides ainult loodusliku pärmi abil ning protsess võib kesta vähem kui kuu aga ka rohkem kui aasta, sõltuvalt veiniaiast ja aastakäigust. Veinid laagerduvad erinevate suurustega tammevaatides settega kontaktis 1-3 aastat ning seejärel veel pudelis 24-36 kuud. Keskmine saagikus on 25 hl/ha kohta. Belargus on orgaaniline ja biodünaamiline. Esimene aastakäik oli 2018.

Veau on 1.68 hektari suurune üksik-veiniaed Quarts-de-Chaume Grand Cru lääneosas. Quarts-de-Chaume’is saab Grand Cru tähistust kasutada ainult dessertveinide puhul, see aga on täiesti kuiv Chenin Blanc, seetõttu on vein klassifitseeritud Anjou AC tähistusega. Vein laagerdus 24 kuud 400 liitristes Prantsuse tammevaatides.

“Le Veau is one of the three plots listed in the original decree creating the Quarts-de-Chaume appellation, on the western side,” Ivan Massonnat explains, introducing his Anjou Sec Veau. The southwest-facing 1.68-hectare-plot rests on a flush schist area, giving this Anjou from the Quarts-de-Chaume AC (which is exclusively reserved for noble sweet wines) not only richness and power but also mineral tension and great aging potential. In 2018, Massonnat forgot to isolate the fruits of Le Veau, so it went into the Ronceray that I described earlier this year. The 2019 Anjou Sec Veau exhibits an intensely golden-yellow color followed by accordingly intense and concentrated, full and almost overripe, sweet and juicy tropical fruit that is absolutely exciting and made to meditate about whether the Quarts-de-Chaume appellation should not be opened to dry wines as well. However, this unique 2019 opens mind-blowingly intense, rich and complex and immediately asks for our time in order to explore all its depths and to follow the developments in the glass (I am using Zwiesel’s wide and open Sensory Giacomo Conterno glass, which is just perfect for this kind of wine). On the palate, this full-bodied and rich yet perfectly balanced and elegant Chenin promptly reveals great finesse and minerality before the fruits come through and cover the palate with an almost oily texture; the spectacularly long finish, carried by crystalline acidity, cuts through this richness to leave the palate with a powerful, intense and aromatic as well as persistently salty aftertaste. This is another picture-book Chenin Blanc from Domaine Belargus, whose interplay of finesse and salinity with power and richness is mind-blowing. Natural cork. Drink 2021-2060.” Wine Advocate 97 points (2019 vintage)