Sabbie di Sopra il Bosco, Terre del Volturno IGT, Nanni Cope 75cl
49,80 €
–
Marjasort | |
---|---|
Aasta | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon | |
Riik | |
Tootja |
Kirjeldus
Giovanni Ascione (tema lapsepõlve hüüdnimi oli Nanni Copé) leidis 2009. aastal juhuslikult oma kodulinna Caserta lähedal ühe väikese 2 hektari suuruse veiniaia. Vigna Sopra il Bosco nimeline veiniaed asub Castel Campagnano provintsis Campania maakonnas (Napolist natuke põhja pool ja 30 km merest). Veiniaiad asuvad 13-25 kraadise kallakuga liivasel ja savisel pinnasel, 220 meetri kõrgusel merepinnast ja piirnevad tiheda metsaga. Pinnas on väga vaene ning sealt võib leida peamiselt Caiazzo liivakivi, mis on 6 miljonit aastat vana. Lähedal asuvad ka kõrged Taburno ja Matese mäed ning Volturno jõgi.
Veinipuude keskmine vanus on 30 aastat, peamine viinamarjasort on vähetuntud Pallagrello Nero, hilja valmiv, paksu kesta ja äärmiselt siidiste tanniinidega. Lisaks kasvab seal natuke Aglianicot, mis annab veinile struktuuri ja happesuse ning mõni rida rohkem kui 130 aasta vanust ainulaadset Casavecchia’t. Sabbie di Sopra on valmistatud 90% Pallagrello Nero, 5% Aglianico ja 5% Casavecchia viinamarjadest.
Iga veinipuu on Giovannil täpselt arvel, see on veinimaailmas haruldane. Kogu veiniaed on jagatud neljaks sektoriks ja igas sektoris käib töö veidi erinevalt. Veiniaias on töö võimalikult looduslik ning ühtegi kemikaali ega pestitsiidi ei kasutata. Olenemata sellest, et veiniaed on väga väike, toimub korjamine tavaliselt mitu nädalat, sest Giovanni korjab marjad ühe puu kaupa septembri lõpust oktoobri keskpaigani. Korjatakse ainult need kobarad, mis on ideaalselt küpsed. Saagikus on äärmiselt madal – 25hl/ha kohta.
Giovanni segab enne pressimist erinevad viinamarjasordid kohe kokku, pidades tähtsaks ainult viinamarjade küpsust. Kääritamine toimub väikestes terasmahutites maksimaalselt 26 kraadi juures 16-19 päeva. Malolaktiline kääritamine leiab aset 500 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides, kus ka vein hiljem 12 kuud laagerdub (25% kasutatavatest tammevaatidest on uued, 25% ühe, 25% kahe ja 25% kolme aasta vanused). Enne müüki küpseb vein pudelis veel 8 kuud. 2017 aastakäiku toodeti 7720 pudelit 75cl ja 120 magnum 150 cl pudelit.
Maitselt on vein täiesti ootamatu. Erinevalt rahvusvahelistest viinamarjasortidest on kohalikel ja vähetuntud Lõuna-Itaalia sortidel hea omadus sõltumata väga kuumast kliimast säilitada hea happesus. Lisaks on tänu Nanni Copé veiniaia asukohale veinis küllaltki madal pH (vahemikus 3-4) ja alkohol (sõltuvalt aastakäigust 13-13,5%), tänu sellele on veinis esmalt tunda head värsket ja puuviljast happesust. Nauditav ja elegantne ka noorena, kuid kindlasti on soovitav veini hoida 10-15 aastat.
Bibenda 5/5 Grappoli
Gambero Rosso 3/3 Bicchieri
Vitae AIS 4/4 Viti
“Purple and with complex aromas of black and red fruits, orange peel, light balsamic and fine notes of medicinal herbs. Intense and rich tasting phase, with a slightly lively tannin given by the young age of the wine. Warm, fresh and with a saline vein. A wine that enjoys excellent progression and a long finish. Great version. Bottles produced 7,720.” Doctor Wine (Daniele Cernilli) 96 points
“A blend of Pallagrello Nero with a small amount of Casavecchia and Aglianico, Sabbie di Sopra il Bosco became the pret à porter red wine of Campania. Dense purple in colour, its restrained cassis notes meld with cacao powder and a smoky character, while on the palate the wine is fragrant and crunchy, only a bit harder than usual at the end. Drinking window 2019 – 2029.” Decanter (Aldo Fiordelli) 92 points