Quarts, Quarts de Chaume Grand Cru AC (Liquoreux), Domaine Belargus 37,5cl

82,60 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

SKU: 339 Category:

Description

Domaine Belargus sai alguse 2018. aastal kui Ivan Massonnat’l tekkis võimalus osta legendaarse Loire’i veinimeistri Jo Pithon’i veinivaldused Anjou’s. Jo Pithon müüs oma kõrgelt hinnatud Pithon-Paillé nimelise veinimaja kuna läks pensionile. Vaid mõni kuu hiljem õnnestus Ivanil osta veel 10 hektarit ajaloolisest Quarts-de-Chaume’i veiniaiast, mis on Loire oru ainuke Grand Cru veiniaed. Nii saigi Domaine Belargus alguse, 24 hektarit parimaid veinipõlde Anjou Noir piirkonnas, pühendatud eranditult Chenin Blanci marjasordile. Belargus tähendab sinist liblikat (Adonis Blue), kes seal piirkonnas elab.

Anjou nõlvadel on viinamarju kasvatud 11. sajandist saadik ning kuni 19. sajandi keskpaigani (mil phylloxera juuretäi piirkonna viinamarjapõllud hävitas) pakuti neid hinnatud veine erinevates Euroopa kuningakodades. Ivani missioon on need ajaloolised, unikaalsed ja väikesed üksikveiniaiad taastada ning näidata kuidas Chenin Blanc läbi erineva micro-terroir end näitab. Chenin Blanc ei ole looduslikult väga aromaatne marjasort ning seetõttu on ta väga hea terroir väljendaja. Anjou Noir pinnas on üle 500 miljoni aastat vana, siin on sõltuvalt veiniaiast musta ja lillat kiltkivi (schists), konglomeraati (ümaratest kividest koosnev settekivim), magmakivimit, peensavi ja liiva.

Belarguse veinide valmistamiseks kasutatavad viinamarjad saadakse kolmest Anjou alampiirkonnast: Savennières, Quarts-de-Chaume ja Coteaux dy Layon. Kõik viinamarjad korjatakse käsitsi ja sorteeritakse hoolikalt mitu korda. Kääritamine toimub erinva suurusega tammevaatides ainult loodusliku pärmi abil ning protsess võib kesta vähem kui kuu aga ka rohkem kui aasta, sõltuvalt veiniaiast ja aastakäigust. Veinid laagerduvad erinevate suurustega tammevaatides settega kontaktis 1-3 aastat ning seejärel veel pudelis 24-36 kuud. Keskmine saagikus on 25 hl/ha kohta. Belargus on orgaaniline ja biodünaamiline. Esimene aastakäik oli 2018.

Kui kliima võimaldab, siis valmistab Domaine Belargus väikeses koguses ka väärishallitusega (botrytis) dessertveine. See vein tuleb legendaarsest Quarts-de-Chaume Grand Cru’st, need aiad on andnud nime ka sellele kuulsale piirkonnale. Vein laagerdus 24 kuud 400 liitristes Prantsuse tammevaatides.

“Les Quarts is the original plot that gave its name to the Quarts-de-Chaume appellation,” reminds Ivan Massonnat, spiritus rector of Domaine Belargus. The Quarts-de-Chaume terroir—a sunny, south-facing hillside on schists, exposed to the morning mists of the Layon River and ventilated by constant winds—results in “a botrytis of rare concentration,” says Massonnat, as the 2018 Quarts-de-Chaume Grand Cru Liquoreux Les Quarts demonstrates impressively. Amber-orange colored, the nose is deep, intense and concentrated, very complex and elegant, with spicy and balsamic apricot notes, nougat and porcini aromas as well as flinty-mineral notes and associations of crispy ham hock. Round, smooth and sweet but with great finesse and elegance, this is a rich yet almost weightless and perfectly balanced liquoreux from the central Les Quarts plot of the QDC appellation that develops a vertical, highly stimulating and filigreed structure that leads to a long, crisp and frisky piquancy and salty finesse that makes this grand cru wine extremely digestible, even at this very early stage. Belargus’s 2018 Les Quarts pairs richness and sweetness with crystalline finesse and elegance in an unrivaled way. A fabulous, irresistible grand cru! 11% alcohol. Drink 2021-2100.” Wine Advocate 99 points