Delamain Cognac Grande Champagne Pleiade Plenitude Vintage 1983 70cl (Kinkekarbis)
733,90 €
–
| Marjasort | |
|---|---|
| Aasta | |
| Alkoholisisaldus | |
| Tootja | |
| Regioon | |
| Riik |
Kirjeldus
Delamain on üks vähestest konjakimajadest, kellel on lubatud müüa aastakäigu tähisega konjakit. 1963. aastal otsustas Konjakikaubanduse Nõukogu keelata aastakäigukonjakite müümise, seda põhjusel, et ei suudeta tootmisprotsessi piisavalt kontrollida. Umbes samal ajal otsustas Delamain ehitada spetsiaalse keldri, mida oleks võimalik lukustada ja pitseerida ning mis oleks ühtlasi riigi ja Rahvusliku Konjakiameti kontrolli all. Selleks võeti kasutusele üks vana kelder Jarnac’is, Charente’i jõe läheduses, mida varem kasutati Delamain parimate konjakite hoiustamiseks. Igal aastal, kohe pärast destilleerimist, pannakse nendesse keldritesse hoolikalt valitud noored Grande Champagne konjakid. Keldrid on alati lukustatud ja suletud erinevate lukkudega, üks võti on alati kontrollivate ametnike käes. Iga kord kui on vaja keldrisse siseneda (uute konjakite lisamiseks, valminud konjakite võtmiseks, villimiseks) toimub see ametniku juuresolekul ja iga kord väljastatakse vastav dokument, kuhu märgitakse keldrisse sisenemise päev ja kellaaeg. 1989. aastal muudeti seadusandlust seoses üksikaastakäigukonjakite tootmisega, muutes nende turustamise jälle võimalikus. Uue seadusega aktsepteeritakse nende tootmist kuni suudetakse dokumentaalselt tõestada iga destillaadi tegelik vanus ja selle destilleerimise täpne aeg. Tänu Delamain spetsiaalsetele keldritele, originaalvarudele ja vastavatele testidele, aktsepteeriti ühest vähestest firmadest ka Delamain aastakäigukonjakite tootmist. Tegemist on äärmiselt haruldaste ja limiteeritud toodetega.
Delamain Vintage 1983 on 100% Cognac Grand Champagne, üksikvaat number 214-01 ja vanus 40 aastat, pudelisse villitud märtsis 2023. aastal, toodetud limiteeritud kogus vaid 300 pudelit. Noor destillaat on pärit marjakasvatajalt-destilleerijalt ehk bouilleur de cru’lt ühest parimast Cognac’i piirkonnast Verrieres küla lähedalt, selle ala destillaadid on tuntud oma peene ja elegantse tekstuuri poolest. Destillat on laagerdunud parimates hästi „maitsestatud“ 350 liitri suurustes prantsuse Limousin tammevaatides Delamain’i spetsiaalses lukustatud keldris “Chai nr 5”, kogu laagerduse vältel on vaat suletud vahaga. Sellel konjakil on naturaalne kangus 44,5% vol., alkoholisisaldust ei ole alandatud, vaid see on langenud looduslikult piga aja jooksul vananemise käigus. Pudeli esisildile trükitud aastakäik näitab, millal konjaki valmistamiseks kasutatud viinamarjad on korjatud, ametlikult peab destillatsioon aset leidma enne märtsikuu lõppu viinamarjade koristusele järgneval aastal. Destillaadi täpne vanus, villimise aasta ja pudeli number on trükitud esisildile.
Tegemist on äärmiselt haruldase ja unikaalse konjakiga. Värvuselt sädelev sügav-merevaik kuldsete varjunditega, see viitab selgelt joogi vanusele ja komplekssusele. Aroom on intensiivne ja külluslik, rikkalikud puuviljalised nüansid, eristuvad kuivatatud aprikoos, kreeka pähkel, elegantsed integreeritud lillelised noodid. Maitse on rikkalik ja komplekssne, kordumatu kogemus, mitmes kihis mõruapelsin, magus küdooniamoos, mahlane litši (hiina ploom), magus viigimari, kõik see on ideaalses tasakaalus delikaatse vürtsikusega, mis viib maitsenaudingu täiesti uuele tasemele. Lõppmaitse on uskumatult kauakestev, soojust õhkav vürtsikus, värske puuviljalisus ja kaugelt aimatav mõrusus, kindlasti “kord elus” kogemus igale konjakisõbrale.
Soovitav on destillaati serveerida “tulip” klaasist nagu näiteks Riedel Vinum Cognac, et saada maksimum konjaki aroomist ja maitsest, ideaalne lõpetus suurepärasele õhtusöögile, nautida väikeste sõõmudena pikema aja jooksul ja nautida joogi iga nüanssi. Toitudest sobib parima kvaliteediga tumeda šokolaadiga või valiku kuivatatud puuviljadega, mis sobib hästi destillaadi puuviljalise ja vürtsiga iseloomuga.






