Chateau Ferran, Pessac-Leognan AC 75cl
36,50 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Chateau Ferran veinimõis asub Pessac-Leognan’i veinipiirkonna südames, naabriteks mitmed kuulsad veinimõisad nagu Chateau Smith Haut-Lafitte, Chateau Malartic-Lagraviere, Chateau Lafargue ja Chateau La Grade. Veinimaja on asutatud 18. sajandil, valduse esimene omanik ja rajaja oli Charles-Louis de Secondat, La Brède’i ja Montesquieu parun (18. jaanuar 1689 – 10. veebruar 1755), tuntud lihtsalt kui Montesquieu, kõige olulisem valgustusajastu prantsuse poliitiline mõtleja. Pärast Montesquieu surma jäi veinitootmine seisma kuni 1880. aastani kui valduse ostis tuntud Bordeaux linnast pärit töösturite perekond, selle pere kätte jäi mõis pikkadeks aastateks ja seal elasid järgnevad 4 generatsiooni. Alates 1999. aastast juhivad veinimaja selle sama pere järeltulijad Joseph Béraud-Sudreau, Philippe ja Ghislaine Lacoste. Palju aastaid konsulteeris mõisa Denis Dubourdieu (Decanter Man of the Year 2016 – töötanud sellistes kuulsates majades nagu d’Yquem, Cheval Blanc, Margaux (Pavillon Blanc), omanik ja veinimeister mõisates Château Reynon, Doisy-Däene, Clos Floridène). Chateau Ferran’i igapäevase veinivalmistamise eest hoolitseb Christophe Ollivier. Tänased omanikud on moderniseerinud veinitootmist, märkimisväärsed investeeringud on suunatud viinamarjaaedade ümberstruktureerimisse ja veinimaja tehnoloogia uuendamiseks, tulemused on suurepärased ja veinimaja on saanud väga palju head kriitikat maailma juhtivate veinikriitikute poolt.
Mõisas korjatakse kõik viinamarjad käsitsi, iga marjasort ja iga aialapike eraldi, sõltuvalt kõige optimaalsemast küpsushetkest, näiteks Merlot korjatakse üldjuhul septembri keskel, Petit Verdot septembri lõpu poole ja Cabernet Sauvignon oktoobri esimestel päevadel. Äärmist tähelepanu pööratakse marjakobarate kvaliteedile ja puhtusele. Pärast iga koristust viinamarjad sorteeritakse veinikojas, seejärel purustatakse ja suunatakse käärimisele. Punaseid viinamarju kasvab mõisas kokku 17 hektarit, osakaal on 70% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon ja 5% Petit Verdot. Aedade pinnases on üldiselt jäme kruus koos lubjakivi-saviga. Veinivirde kääritamine toimub temperatuurikontrolliga roostevaba terasest mahutites ja protsess kestab umbes 20 päeva. Laagerdumine väikestes barrique tammevaatides 12 kuud, igal aastal on 30% uus tamm.
Veinil on sügav ja särav rubiinpunane värvus, aroom on väga puuviljane, mustad metsamarjad, krõmpsuv punane õun, küps moosine ploom, elegantne tammevanilje. Maitse on jõuline ja lihav, tihedate tanniinidega, suurepärase mineraalsusega, järelmaitse rikkalik ja elegantne. Chateau Ferran’i punaveini aastane kogutoodang on 5500 kasti.
Toitudest sobib koos küpsetatud veiselihaga, ulukilihaga, rikkalike hautistega, küpsete juustudega. Soovitatav serveerimistemperatuur on 16-18 kraadi ja veini võiks dekanteerida 1-2 tundi enne joomist. Veinil on hea küpsemispotentsiaal, headel aastatel 10-15 aastat.
James Suckling 93 p
Wine Advocate 91 p
“Dried blackcurrants, cloves, charred wood, dried leaves and tobacco on the nose. Hot stones, too. It’s medium-to full-bodied with firm, creamy tannins. Savory and clay-like notes on the finish. Very typical for the appellation. Try from 2024.” James Suckling 93 points
“Deep garnet-purple in color, the 2018 Ferran needs a little swirling before it slowly unfurls, offering notes of stewed black plums, warm cassis and kirsch, plus wafts of unsmoked cigars, crushed rocks and rose oil. The medium to full-bodied palate is laden with muscular black fruits, framed by finely grained tannins and bags of freshness, finishing long and earthy.” Robert Parker’s Wine Advocate 91 points