Chablis Grand Cru Les Clos AC, Louis Michel 75cl
99,60 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Chablis veinipiirkonnas on kokku umbes 100 hektarit Grand Cru viinamarjaaedu, Les Clos Grand Cru on nendest suurim, mis hõlmab 26 hektarit. Domaine Louis Michel omab sellest vaid 0,5 hektarit, aed asub keskmisel kõrgusel, puud kasvavad väga järsul lõunapoolsel nõlvakul ning puud saavad külluslikult päikesepaistet. Kasvatatakse 100% Chardonnay viinamarju, aedade pinnas on väga unikaalne, koosnedes Kimmeridgian lubjakivist, mis on erakordselt rikas kivistunud merikarpide setete poolest, pinnases on hea tasakaal lubjakivi ja savi proportsioonis. Veiniaia vanus on rohkem kui 50 aastat, puud on istutatud 1968. aastal.
Viinamarjad korjatakse käsitsi ja pressitakse väga aeglaselt ja ettevaatlikult. Veinivirret kääritatakse temperatuurikontrolliga roostevabast terasest mahutites, käärimine kestab väga kaua ja kasutatakse ainult looduslikku pärmi, malolaktiline käärimine toimub 100% ulatuses ja toimub iseenesest. Veini ei hoita tammevaadis, pärast malolaktilise käärimise lõppemist seisab vein 18 kuud terasest tankides koos käärimissettega. Veini valmimisprotsessi sekkutakse äärmisel vajadusel. Veini settest eemaldamiseks kasutatakse bentoniiti ja seda vaid äärmisel vajadusel, veini pudelisse villimisel viiakse läbi üks õrn filtreerimine.
Komplekssne ja jõuline vein, mille unikaalsuse avastasid juba Pontigny mungad. Oma nooruses on vein karge ja maskuliine, aroomis tuleb esile mineraalsus ja värsked tsitrusviljad, lisaks valge pipar ja mukaatpähkel. Maitses delikaatne kollaste lillede nüanss, õrn pähklisus, küllusliku happesusega, värske vürtsikus. Väga kompleksne vein, mis vajab aega, et täielikult avaneda ja näidata oma maitse – ja aroomipotentsiaali, saavutab oma joomisküpsuse kuskil 10 aastat vanuselt, küpsemispotentsiaal 20 – 25 aastat, suurepärane pinnase ja terroir väljendus.
Toitudest sobib mitmesuguste mereandidega, värskete austritega, koorikloomadest hautisega, küpsetatud homaari või kuningkrabiga, rasvasest kalast roogadega nagu heik võikastmes või lõhe oliividega, küpsetatud hanelihaga, röstitud metslinnulihaga, Aasia stiilis vürtsika pardiga, küpsetatud vürtsikas-magus-hapu sealihaga. Serveerida temperatuuril 12 – 14 kraadi.
“Pale colour, with a fresh and restrained bouquet, waiting its turn. But the class is there. Pure white fruit in the inimitable Clos style. Monolithic in youth, this will become so much more expressive ten years from now. Everything is there and in perfect balance. You do not see the heat of the vintage.” Jasper Morris 95 points
“The 2020 Chablis Grand Cru Les Clos is full-bodied, textural and muscular, evocative of citrus zest, crisp green apple, white flowers, freshly baked bread, almond paste and ripe peaches. Layered and concentrated, it’s the richest, broadest wine in the range, yet it remains nicely defined. Guillaume Michel presides over this important 22-hectare estate, which has long been the reference for tank-fermented and matured Chablis, a style that the Michel family did much to popularize in the 1980s. Intense and tensile wines are the calling card here, pure and unadorned in style and consistently high in quality. Indeed, I sometimes think that Louis Michel is the most underrated of Chablis’s larger domaines. The 2020 vintage is a real success here and likely the domaine’s best since 2017. Some cuvées will see a slightly longer than usual élevage due to glass shortages, but I suspect that will only enhance their quality.” Wine Advocate 94 points
“The nose instantly makes clear that this could be from nowhere else but Chablis with its aromas of iodine, oyster shell, brine, citrus zest and green apple. The intense, powerful and focused larger-scaled flavors possess terrific delineation while exhibiting strikingly good length on the chiseled, youthfully austere and lemony finish that is like rolling small rocks around in the mouth. Despite the excellent upside development potential, this is not so backward that it couldn’t be enjoyed after only a few years.” Burghound 93 points