Batuta, Douro DOC, Niepoort 75cl

85,00 

Marjasort

, , ,

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 908 Kategooria:

Kirjeldus

Batuta on kindlasti Niepoorti üks kõige ekstreemsemaid veine. Esimest korda nägi vein ilmavalgust 1999. aastal eesmärgiga demonstreerida võimsat aga samas elegantset Duoro veini. Batuta tähendab tõlkes dirigendi keppi. Batuta viinmarjad pärinevad enam kui 70 aasta vanustest aedadest Quinta do Carril’ist ja osaliselt üle 100 aasta vanusest aiast Quinta de Napoles’i lähedalt, aiad asuvad vahemikus 350 – 750 meetrit merepinnast.

Batuta valmistatakse field-blend’ina viinamarjasortidest Touriga Franca, Tinta Roriz, Rufete, Malvazia Preta ja teised. Viinamarjad koristatakse käsitsi septembris, marjad valitakse kõigepealt veiniaias ja seejärel sorteeritakse veelkord veinimajas. Naturaalne käärimine terasmahutites, protsess kestis 60 päeva, malolaktiline käärimine toimub täielikult tammevaatides, vein laagerdub 228 l suurustes Prantsuse tammevaatides 22 kuud, milles 25% on uus tamm.

Aroomis on tunda pinnaselist mineraalsust, tumedaid puuvilju, sigarikarpi, vürtse (must ja roheline pipar). Maitse on tihe, väga värske, intensiivselt puuviljane, rohkete tanniinidega ja väga kauakestva järelmaitsega. Serveerid 18 kraadi juures. Toitudest sobib ideaalselt erinevate lihadega, sobib samuti kalaga (näiteks merikurat), suurepärane grillitud kaheksajala või kalmaariga.

 

“My first encounter with the 2022 Batuta was in the context of a vertical tasting of all vintages produced since 1999, all except 2002 and 2006. The previous year, the 2021, is a hard act to follow, as it is clearly the finest vintage to date (seen in the complete context). But the 2022 kept the poise and balance and comes through as terribly balanced, elegant and fresh, a triumph over the adverse, extremely hot and dry, natural conditions of the year. It’s from all north-facing vineyards, and the dates of the harvest have been fine-tuned; some very long macerations of some lots (up to six months!) have added finesse to the tannins. I tasted it again a few months later with the full portfolio of Douro wines, and the herbal side seemed more obvious. It has a contained 12.5% alcohol and is perfumed and floral, complex, spicy and herbal, with some earthy/mineral notes and refined and elegant tannins. There’s balance, freshness and elegance here. They managed to produce 13,000 bottles. There was a big change in 2018, when they started using two vineyards that they ferment with a very long maceration. This should age nicely in bottle.” Wine Advocate 94 points

“Dark fruit with tile and subtle licorice notes. This has firm yet polished tannins, a great profile of fruit and firm, subtle tannins. Drink now or hold.” James Sucking 94 points