Aucala Garnatxa Blanca, Terra Alta DO, Serra & Barcelo 75cl

20,00 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 1422 Kategooria:

Kirjeldus

Josep Serra kasvatab Kataloonias Terra Alta DO piirkonnas Corbera d’Ebre (Tarragona) linnakese lähedal parima kvaliteediga Garnatxa Blanca’t. Erinevad veiniaiad, mis on rohkem kui 50 aastat vanad, asuvad piirkonnas, mida kutsutakse ka kui “Aucalà” ja see asub Gandesa ja Bot’i linnakeste vahel. Josep omab Terra Alta’s 2,5 hektarit viinamarjaaedu ja rendib veel 7,5 hektarit. Enne oma veinide valmistamise alustamist oli Josep 10 aastat Editaria veinimeister-konsultant, mis oli võib-olla piirkonna parim vein enne Aucalà saabumist. Josep ostis esimesed viinamarjaaiad Terra Alta’s 2010. aastal ja tegi oma esimese veini 2013. aastal.

Veiniaiad paiknevad põhiliselt lõunapoolsetel ja kagupoolsetel laugetel nõlvakutel 350-400 meetri kõrgusel merepinnast, pinnases esineb rohkesti kriidikivi ja lubjakivi-savi segu, mikrokliimat mõjutab vahemereline ja kontinentaalne kliima. Garnatxa Blanca viinamarjad koristatakse tavaliselt septembri algusest kuu keskpaigani, erinevad aiad eri aegadel sõltuvalt küpsusest. Marjakorje toimub ainult käsitsi ja viinamarjade sorteerimine algab juba veiniaias, marjakobarad korjatakse väikestesse 15 kg mahutavatesse korvidesse, et vältida marjakestade purunemist oma raskuse all. Veinimajja saabudes eemaldatakse kobaratelt varred ja marjad pressitakse ettevaatlikult ja väga aeglaselt hapnikuvabas keskkonnas. Presssitud veinivirre seisab 24 tundi jahedas, et tahked osad saaksid looduslikult settida, seejärel algab alkoholkäärimine naturaalse pärmi kaasabil roostevaba terasest mahutites. Pärast alkoholkäärimise lõppu seisab vein terasest tankides 6 kuud käärimissettel, rakendatakse ühte õrna filtreerimist enne pudeldamist.

Aucalà valmistamiseks kasutatav Garnatxa Blanca on tugeva ja omapärase karakteriga ja seda marjasorti loetakse Kataloonia ja Terra Alta “kohalikuks” sordiks, mille iseloomu mõjutab nii piirkonna mikrokliima kui ka unikaalne pinnasetüüp. Särav ja kristallselge, kuldse varjundiga kollane värvus, aroom on intensiivne ja väga aromaatne, kerged lillelised noodid koos mandliõie ja valge virsiku nüanssidega, delikaatne mineraalsus. Maitse on väga rikkalik, pehme ja velvetise tekstuuriga, graatsiliselt püsiv ja suurepäraselt balansseeritud. Veini harmoonia on tunda ka pikalt kestvas lõppmaitses, kus pehmet tekstuuri toetab värske mineraalsus ja isuäratav soolakas noot, suurepärane happesus lõppmaitses hoiab veini värske ja elavana.

Toitudest sobib erinevate mereandidega ja koorikloomadega, hautatud krevettidega sidruni – ja tšillikastmes, küpsetatud või grillitud valge kalaga, küpsetatud linnulihaga, pehmete keskmiselt küpsete juustudega ja ka tugeva tekstuuriga küpsete juustudega. Serveerida 10 – 12 kraadi juures, soovitav dekanteerida 1 tundi enne serveerimist. Veini on soovitatav juua noorelt, kuid omab küpsemispotentsiaali 10 aastat ja rohkemgi. Aastane kogutoodang on umbes 25000 pudelit.

 

“Take a 2 hour drive West of Barcelona and you are in Terra Alta, a mountainous escarpment kissed by the Mediterranean. Garnatxa Blanca (Grenache Blanc) is the Queen here and Josep Serra masters it. I tasted several vintages of this wine and every year it keeps exceeding expectations. The nose is an amalgam of early summer day scents: almond flowers, crunchy white nectarine, golden plum, white mulberry, macerated quince, sage, iodine and I could on and on … plus non-intrusive, well integrated wood spices and a nougat-like sweetness. The palate is structured with texture, crunch and a tingle that emulates chalky minerals. Yet it has an easiness to it, confidence and immediate charm, just like the Catalans! Extreme value.”

“Lovely fruit is juicy and fine in the cut green apple and green melon spectrum. The palate is textured and savoury without cloying. It’s waxy and deep with nice lift and a wonderful, textural acid line showing off the fresh chalky-mineral soil. There’s very well controlled build, which honors line above all. It’s limpid and beautifully nuanced with saltiness reflecting the former sea bed soils. The spicy textural extract at finish is way too fine to call phenolic. It’s subtle, but very satisfying, with little dots of herb, and touches of grass in a pebbly mouthfeel and everywhere the fine chalky soil shows clearly.”