Alion, Ribera del Duero DO, Bodegas Vega Sicilia 75cl

94,60 

Riik

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Marjasort

Tootja

Tootekood: 1483 Kategooria:

Kirjeldus

Vega Sicilia on Hispaania prestiižeim veinimõis, mida hellitavalt kutsutakse ka Hispaania “First Growth’iks”. Väga vähestel on nii eriline ajalugu nagu neil. Veinimaja asutati 1864. aastal ja alates 1982. aastast kuulub see Álvarezi perekonnale, kes on mahukate investeeringutega selle veinimõisa täiesti uuele tasemele viinud. Näiteks on väga erakordne, et veinimõis valmistab ise majasiseselt oma tammevaate.

1991. aastal asutas Álvarezi pere Ribera del Dueros uue veinimõisa nimega Alión, mis asub Vega Siciliast vaid 15 km kaugusel. Alión on stiililt modernsem kui Vega Sicilia. Alióni valdused Duero jõe kaldal on 130 hektari suurused. Veiniaedade aluspinnases on kiltkivi (schist ing. k.), mida leidub rohkesti ka parimates Duoro (portide) veiniaedades. Pealmises kihis domineerib mineraaliderikas lubjakivi. Veiniaiad asuvad 750 meetrit merepinnast ja veinipuude keskmine vanus 30 aastat.

Alión on 100% Tinto Fino. Viinamarjad koristatakse käsitsi 12 kg mahutavatesse kastidesse. Pärast hoolikat sorteerimist toimub kääritamine suurtes tammemahutites. Vein laagerdus suures osas uutes Bordeaux tammevaatides ja osaliselt betoonmahutites, kokku 18 kuud ning enne müügile tulekut pudelis veel 18 kuud. 2019 on esimene aastakäik, mis on valmistatud äsjavalminud uues modernses veinikeldris. Vein on joomisküps praegu, aga vananemispotentsiaali on veinimeistri sõnul 20 aastat.

James Suckling 95 p
Wine Advocate 94 p

“Ripe, tarry plums and black cherries with violets, rocks, coffee and graphite. Refined notes of balsamic fruit and cocoa powder, too. Full-bodied and juicy with an iron fist of tannins, yet at the same time so velvety and polished. Very long, focused finish, showing lots of finesse and layers. Drinkable now, but better after 2025.” James Suckling 95 points

“The 2019 Alión was cropped from a drier vintage compared with the average, and the wines from that year tend to be powerful, concentrated and with structure. They shortened the maceration by 11 days and used concrete for part of the élevage, trying to reduce the impact from the oak in the wine. They define 2019 as a powerful, concentrated and juicy vintage, sensual and unctuous. The wine is ripe at 15% alcohol and has mellow acidity (4.4 grams) and a pH of 3.88, reflecting the warm and dry year that delivered powerful and concentrated wines, similar to the wines from 2015. It’s quite fruit-driven, ripe and juicy, with abundant, slightly dusty tannins despite the limited pumping over they did to avoid extracting too much, and the maceration was also shortened. It was bottled in June 2021. Drink 2023-2029.” Wine Advocate 94 points