Sassicaia 2022, Bolgheri Sassicaia DOC, Tenuta San Guido 75cl
308,80 €
–
| Marjasort | |
|---|---|
| Aasta | |
| Alkoholisisaldus | |
| Regioon | |
| Riik | |
| Tootja |
Kirjeldus
Sassicaia on markii Mario Incisa della Rocchetta ja veinikonsultant Giacomo Tachis’ise loodud maailmakuulus vein, mis oli esimene ja kindlasti kõige mõjukaim kaasaegne tammevaadis laagerdatud punavein Itaalia veinivalmistamise ajaloos. Pikki aastaid valmistati Sassicaiat vaid oma pere tarbeks, esimene ametlik aastakäik, mida maailmale esitleti oli 1968. aastakäik ja seda valmistati kokku 3000 pudelit. Veini maailmadebüüt oli äärmiselt edukas, paljudel erinevatel degusteerimistel oli Sassicaia esimeste seas ja seda peeti tihti tippklaasi Bordeaux veiniks. 1983. aastal suri Mario Incisa della Rocchette ja veinimaja juhtimise võttis üle tema poeg markii Nicolo Incisa della Rocchetta. Nagu paljusid tänapäeva kuulsaid “super-toscana” veine, tähistati ka Sassicaiat alguses lihtsalt “vino da tavola”, mis hiljem tõsteti IGT kategooriasse. Tänu veini ülemaailmsele kuulsusele ja kõrgele kvaliteedile, omistati Tenuta San Guido mõisale 1994. aastal seninägematu piirkondlik staatus, veinimõisale ja veinile anti täiesti oma Bolgheri Sassicaia DOC kvalifikatsioon. Anda ühele veinile oma piirkondlik kvaliteedistaatus, see on tänaseni väga haruldane nähtus kogu maailmas.
Tenuta San Guido veiniaiad asuvad Toscana veinipiikonna Bolgheri alamtsoonis. Veiniaiad hõlmavad kokku 75 hektarit, valdus on jagatud mitmeks erinevaks osaks, Castiglioncello, Doccino ja Quercione aiad asuvad 200 – 300 meetri kõrgusel merepinnast, San Martino ja Mandrioli aiad asuvad mäenõlvakutel pisut madalamal kõrgusel ja Sassicaia ja Aianova sektorid asuvad 80 meetri kõrgusel merepinnast. .
Sassicaia 2022 on valmistatud 88% Cabernet Sauvignon ja 12% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on umbes 50 aastat. Marjaleotus ja käärimine (pärmi lisamata) leiavad aset roostevabast terasest 35 – 110 hektoliitri suurustes mahutites ja protsess kestab 9-12 päeva. Malolaktiline kääritamine toimub terasmahutites. Vein laagerdub 225 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides 24 kuud, vaatidest 40% on uus tamm, 40% kord varem kasutatud ja 20% kaks korda kasutatud, pärast tammelaagerdust seisab vein 12 kuud terasmahutites ning seejärel pudeldatakse.
Vein on kontsentreeritud aroomiga, maitselt elegantne ja ideaalselt balanseeritud struktuuriga ja väga rikkalik. Maitses meenuvad marjasordile omane mustsõstra karakter koos tammevanilje nüansiga ning tanniinid on väge siidised. Järelmaitses tuleb esile münt, seedripuu ja sigarikarp. Väga pika vananemispotentsiaaliga vein, mis võib veinikeldris küpseda 30 – 40 aastat. Serveerida 17-18 kraadi juures Riedeli Bordeaux klaasist.
“Abundant aromas of redcurrant, cedar, iron and terracotta follow through to a medium to full body with graphite, sandalwood, redcurrant and fresh Mediterranean herbs such as thyme and rosemary. The tannins are chewy but with a polished texture. This Sassicaia needs three or four years of bottle ageing to unify and soften. A structured wine for the cellar.” James Suckling 98 points
“The Tenuta San Guido 2022 Bolgheri Sassicaia shows a beautiful fruit profile with fresh blackberry, tart cherry and Mediterranean tones of blue rosemary flowers and lavender sachets. I have tasted this wine several times over the course of a few months and it has already shown a happy evolution, slowly coming into focus like the faint colours emerging from a Polaroid photograph. Not long ago, the bouquet seemed more closed. The wine’s greatest strength is its elegant, slender mouthfeel and its low alcohol content of 13.5 %. These characteristics contribute to the silky purity of the mouthfeel and the approachable freshness of this vintage. I am confident that this bottle will get even better with time. You have to be patient.” Wine Advocate 97+ points
“The 2022 Sassicaia is a deeper, youthful magenta/red color with a slightly deeper aromatic profile of rosemary, gravelly earth, sage, mossy earth, and fresh black cherries. The palate has slightly broader shoulders but remains elegant.” Jeb Dunnuck 97 points
“The wine is tightly wound and concentrated. It feels almost constricted at the waist, with an intriguing tension between the weight of the raspberry, blackberry and strawberry coulis fruit and the verticality of the wine, as if it’s trying to break out. A lovely juiciness in the mid-palate combines with a fresh acidity and fine but dense tannins. What is certain is that the 2022 will need a lot of time, but will also have a long life.” Decanter 97 points
“Rich ruby colour with a slightly light rim. Clearly characterised nose with lots of cassis and blackberry, fine spicy components in the background, some cardamom and cedar wood. Juicy, present fruit on the palate, grippy tannins, pithy, very nice drinking flow, straightforward and very long, salty final.” Falstaff 97 points




