Alion, Ribera del Duero DO, Bodegas Vega Sicilia 75cl

97,60 

Marjasort

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 1483 Kategooria:

Kirjeldus

Vega Sicilia on Hispaania prestiižeim veinimõis, mida hellitavalt kutsutakse ka Hispaania “First Growth’iks”. Väga vähestel on nii eriline ajalugu nagu neil. Veinimaja asutati 1864. aastal ja alates 1982. aastast kuulub see Álvarezi perekonnale, kes on mahukate investeeringutega selle veinimõisa täiesti uuele tasemele viinud. Näiteks on väga erakordne, et veinimõis valmistab ise majasiseselt oma tammevaate.

1991. aastal asutas Álvarezi pere Ribera del Dueros uue veinimõisa nimega Alión, mis asub Vega Siciliast vaid 15 km kaugusel. Alión on stiililt modernsem kui Vega Sicilia. Alióni valdused Duero jõe kaldal on 130 hektari suurused. Veiniaedade aluspinnases on kiltkivi (schist ing. k.), mida leidub rohkesti ka parimates Duoro (portide) veiniaedades. Pealmises kihis domineerib mineraaliderikas lubjakivi. Veiniaiad asuvad 750 meetrit merepinnast ja veinipuude keskmine vanus 30 aastat.

Alión on 100% Tinto Fino. Viinamarjad koristatakse käsitsi 12 kg mahutavatesse kastidesse. Pärast hoolikat sorteerimist toimub kääritamine suurtes tammemahutites. Vein laagerdus suures osas uutes Bordeaux tammevaatides ja osaliselt betoonmahutites, kokku 18 kuud ning enne müügile tulekut pudelis veel 18 kuud. 2019 on esimene aastakäik, mis on valmistatud äsjavalminud uues modernses veinikeldris. Vein on joomisküps praegu, aga vananemispotentsiaali on veinimeistri sõnul 20 aastat.

 

“The vintage released in 2025 is the 2021 Alión, a year to remember, one of the best in recent times; it was relaxed and textbook in all senses, with snow in the beginning of the year, a mild spring disturbed only by frost in Pesquera that didn’t affect other villages, a relatively cool summer that slowed things down, and the grapes ripened to perfection without rain after September. They used grapes from 13 different villages throughout the Ribera del Duero, 130 hectares. The grapes are cooled down for 24 hours, and once destemmed, they are put in the oak and stainless steel vats, where they undergo a five-day cold soak and then native fermentation through a “pied de cuve.” It has 14.5% alcohol, a pH of 3.81 and 4.8 grams of acidity (tartaric). It’s very fresh and fruit-driven, with the balance and elegance of the cooler years, a little austere, with very elegant and polished tannins and a different quality, when the grapes ripen slowly. They believe 2024 has the potential to be like 2021, after the 2022 and 2023 vintages were a lot more challenging. 2021 has to be one of the finest vintages in recent years. Drink 2025-2040.” Wine Advocate 96 points