Vińa Gravonia Crianza Blanco, Rioja DOC, R. Lopez de Heredia Vina Tondonia 75cl
48,80 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
López de Heredia veinimõisa asutas Don Rafael López de Heredia 1877. aastal. Väga vähe on selle viimase 139 aastaga muutunud ning maailmas on vaid mõni üksik veinimõis, kes tänapäevani valmistab veini oma esivanemate printsiipide kohaselt. Hinnatud veiniajakirjanik Tim Atkin on oma mitteametlikus Rioja klassifikatsioonis valinud López de Heredia veinimaja kõrgeimasse First Growth kategooriasse.
Hispaanias ei ole tõenäoliselt teist veinimõisa, kellel on selline kogemus nii pika laagerdusega valgete veinide valmistamisel. Kui pika tammelaagerdusega valge vein jätta veel aastateks pudelisse küpsema, siis kõik tammes tulevad teravamad nüansid kuluvad maha ning esile kerkivad hoopis teised aroomid – mandlid, vanilje, pähklid ning vürtsikus.
Veini valmistatakse ainult oma aedade saagist. Kääritamine toimub suurtes tammemahutis (60-640 hl), nendest osad on 140 aasta vanused. Veinid laagerduvad vanades suurtes Ameerika tammevaatides, mis valmistatakse ise mõisas. Lopez de Heredia on ainuke Hispaania bodega, kes kõik oma tammevaadid ise käsitsi valmistab.
Keskmiselt 45 a vanused Vina Gravonia veinipuud asuvad 340 meetri kõrgusel 24 hektaril Zaconia (Rioja Alta piirkonnas) nimelises veiniaias, kus pinnas on vaene ning kivine. Gravonia Crianza on laagerdunud 4 aastat Ameerika tammevaatides ning vähemalt 6 aastat pudelis. Kääritamisel pole lisatud pärmi.
Aroomis on tunda mett, meevaha, kummelit, hiniini, sidruni kooki ja erinevaid ürte. Maitse on kuiv, tunda on pirni koort, apelsini, röstsaia, mandleid ja virsiku kivi. Väga kauakestvas järelmaitses on tunda veel natuke vaha ning viljapuuaedade hõngu.
“2012 was a very complete vintage in Rioja, even if it was quite dry, and the 2012 Viña Gravonia Blanco shows superbly. It’s very intense, with two levels of complexity, intensity and depth above the 2013 I tasted next to it. It has the textbook aromas of lanolin, diesel, mushroom, yellow dried flowers and chamomile, with perfect ripeness. The palate is round and glyceric, quite lush, and leaves your umami-laden mouth with a salty finish. This should develop nicely in bottle, one of the best vintages of Gravonia of recent times. The wine has 12.5% alcohol and amazing acidity measures. 15,000 bottles produced. This was bottled in November 2017 after four years in American oak barrels.” Robert Parker’s Wine Advocate 95 points
“Lovely aromas of vanilla, praline and pie crust. Some waxy undertones. Full-bodied and very dry on the palate with similar flavors to the aromas. Vanilla cream on the finish. Dried peach, too. Very typical, barrel-fermented white from Rioja. A classic.” James Suckling 94 points