Sabbie di Sopra il Bosco, Terre del Volturno IGT, Nanni Cope 75cl
49,80 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
2009. aastal leidis Giovanni Ascione juhuslikult oma kodulinna Caserta lähedal ühe väikese 2 hektari suuruse veiniaia. Vigna Sopra il Bosco nimeline veiniaed asub täpsemalt Caserta linna lähedal Castel Campagnano provintsis Campania maakonnas (Napolist natuke põhja pool ja 30 km merest). Nanni Copé oli Giovanni hüüdnimi lapsepõlves.
See on aastaringselt kuuma kliimaga väga ilus ja saastamata piirkond. Veiniaiad asuvad 13-25 kraadise kallakuga liivasel ja savisel pinnasel, 220 meetri kõrgusel merepinnast ja piirnevad tiheda metsaga. Pinnas on väga vaene ning sealt võib leida peamiselt Caiazzo liivakivi, mis on 6 miljonit aastat vana. Lähedal asuvad ka kõrged Taburno ja Matese mäed ning Volturno jõgi.
Veinipuude keskmine vanus on 30 aastat. Peamine viinamarjasort on vähetuntud Pallagrello Nero – hilja valmiv, paksu kesta ja äärmiselt siidiste tanniinidega. Lisaks kasvab seal natuke Aglianicot (andes veinile struktuuri ja happesuse) ning mõni rida rohkem kui 130 aasta vanust ainulaadset Casavecchiat. Sabbie di Sopra ongi valmistatud 90% Pallagrello Nero, 5% Aglianico ja 5% Casavecchia viinamarjadest.
Iga veinipuu on Giovannil täpselt arvel – see on veinimaailmas haruldane. Kogu veiniaed on tal jagatud neljaks sektoriks ja igas sektoris käib töö veidi erinevalt. Veiniaias on töö võimalikult looduslik ning ühtegi herbatsiidi ega pestitsiidi ei kasutata. Olenemata sellest, et veiniaed on väga väike, toimub korjamine tavaliselt mitu nädalat, sest Giovanni korjab marjad ühe puu kaupa septembri lõpust oktoobri keskpaigani. Korjatakse ainult need kobarad, mis on ideaalselt küpsed. Saagikus on äärmiselt madal – 25hl/ha kohta.
Huvitav on ka see, et Giovanni segab enne pressimist erinevad viinamarjasordid kohe kokku, pidades tähtsaks ainult viinamarjade küpsust. Kääritamine toimub väikestes terasmahutites maksimaalselt 26 kraadi juures 16-19 päeva. Malolaktiline kääritamine leiab aset 500 liitri suurustes Prantsuse tammevaatides, kus ka vein hiljem 12 kuud laagerdub (25% kasutatavatest tammevaatidest on uued, 25% ühe, 25% kahe ja 25% kolme aasta vanused). Enne müüki rahuneb vein pudelis veel 8 kuud. 2015 aastakäiku toodeti 7720 pudelit 75cl ja 150 magnum 150 cl pudelit.
Maitselt on vein täiesti ootamatu. Erinevalt rahvusvahelistest viinamarjasortidest on kohalikel ja vähetuntud Lõuna-Itaalia sortidel hea omadus sõltumata väga kuumast kliimast säilitada hea happesus. Lisaks on tänu Nanni Copé veiniaia asukohale veinis küllaltki madal pH (vahemikus 3-4) ja alkohol (sõltuvalt aastakäigust 13-13,5%), tänu millele on veinis esmalt tunda head värsket ja puuviljast happesust. Nauditav ja elegantne ka noorena, kuid kindlasti on soovitav veini hoida 10-15 aastat.
Duemilavini 5/5 grappoli
Gambero Rosso 3/3 bicchieri