Pinot Grigio, Collio DOC, Livio Felluga 75cl
36,80 €
–
| Marjasort | |
|---|---|
| Aasta | |
| Alkoholisisaldus | |
| Regioon | |
| Riik | |
| Tootja |
Kirjeldus
Vein on valmistatud Itaalia ühest populaarseimast ja maailmas kindlasti enim tuntud Friuli valgest viinamarjasordist Pinot Grigio. Sort pärineb punase marja Pinot Noir õie mutatsioonist. Viinamarjasordile sobib kõige paremini jahedam kliima ja järsud nõlvakud. Livio Felluga veinivalmistamise meetod annab veinile kordumatu peenuse ja elegantsi, samas säilitades marjasordile ainuomase “vaskse varjundi”, mis on saanud selle marjasordi tunnuseks. Viinamarjad on kasvanud Livio Felluga Venco nimelses viinamarjaaias, Friuli veinipiirkonna Collio alamtsoonis.
Pinnasetüübis leidub kruusa ja liivakivi. Marjad koristatakse käsitsi septembri esimesel nädalal. Kobaratelt eemaldatakse väga ettevaatlikult varred ja jäetakse seejärel mõneks ajaks seisma. Järgmiseks pressitakse marju aeglaselt ja õrnalt ning seejärel lastakse mahlal settida. Naturaalselt puhastatud marjamahl kääritatakse roostevaba terasest mahutites 17 – 19 kraadi juures. Pärast käärimisprotsessi täielikku lõppemist laagerdub vein pärmisettega kontaktis 6 kuud. Pudelis küpseb vein omakorda veel 2 kuud.
Värvuselt on vein õlekõrre-kollane, kahvatu vaskse “sibulakoore” varjundiga. Aroom on väga elegantne, rikkalik, kompleksne, õrnalt taimne, tunda kibuvitsa, akaatsiaõit, mangot, küdooniat, troopilisi puuvilju, virsikut, aprikoosi, lagritsat, aniisi, valget pipart. Maitse on elegantne ja täidlane, väga hea happesuse tasakaaluga, suus laialivalguv ja elav, meeldiva pika lõppmaitsega, kus tunda külluslikult puuvilju, virsikut, aprikoosi, ürte ja hapukat tsitrusvilja bergamotti. Suurepärane kaaslane erinevate mereandidega, kalaroogadega, juurviljadega valmistatud risottoga, pirukatega, mereanni salatiga, küpsetatud juurviljadega. Serveerida 12 – 14 kraadi juures.
“Pronounced, sparkling golden yellow colour. Inviting bouquet with notes of juicy peaches and nectarines, plus hints of pineapple and mango. On the palate with a silky fruit melt, very juicy and stimulating on vibrant acidity, persistent.” Falstaff 92 points
“A simple but precise wine with a good finish. Salty and peppery minerality with notes of pear and citrus. Light bodied with a silky texture, crisp acidity and a fruity finish.” James Suckling 90 points




