Costera, Cannonau di Sardegna DOC, Argiolas 75cl
21,80 €
–
| Marjasort | |
|---|---|
| Aasta | |
| Alkoholisisaldus | |
| Tootja | |
| Regioon | |
| Riik |
Kirjeldus
Vein on valmistatud viinamarjadest, mis on kasvanud Argiolase veinimaja Costera nimelise valduse aedades, Siurgus Donigala ja Sarais e Sisini piirkonnas. Keskmine kõrgus merepinnast on 220 meetrit, pinnas on ideaalselt sobiliku koostisega, põhiliselt võib leida kriidikivi ja savimuda, küllaltki vaene, sõmer ja õhuline, leidub ka väikseid ja keskmise suurusega munakive, veinipuud on sunnitud kasvatama oma juured väga sügavale, et vett ja toitaineid leida.
Costera on valmistaud 90% Cannonau ja 5% Carignano ja 5% Bovale Sardo viinamarjadest. Viinamarjad koristatakse eranditult käsitsi, seda tehakse varajastel hommikutundidel, et marjad säiliksid võimalikult värsked, koristusele järgneb hoolikas selekteerimine, mittesobivad marjad eemaldatakse. Viinamarjad jahutatakse, pressitakse ja jäetakse käärima 26 – 32 kraadi juures, käärimine ja leotusprotsess kestab 12 – 15 päeva, kasutatakse ka ümberpumpamist, et saavutatada intensiivsemat tanniinidestruktuuri. Pärast alkoholkäärimist toimub malolaktiline fermentatsioon, seejärel hoitakse veini nii roostevaba terasest mahutites kui ka varem kasutatatud suurtes tammepuust mahutites, väga hoolikalt jälgitakse temperatuuri, mis hoitakse rangelt 14 – 16 kraadi juures, et säilitada veini värsket stiili. Tammemahutites hoitakse veini 8 – 10 kuud, seejärel erinevad mahutid segatakse omavahel ja vein villitakse pudelisse ning hoitakse veinimaja keldrites vähemalt 6 kuud.
Costera on värvuselt intensiivne purpur-punane, väga avatud ja hea aroomistruktuuriga, tüüpilise Cannonau (Grenache) sooja ja mahlase iseloomuga. Maitselt rikkalik, ümar ja elegantne, väga hea tanninide struktuuriga. Suurepärase küpsemispotentsiaaliga. Ideaalne kaaslane lihatoitudega, eriti sütel küpsetatud sealihaga või küpsetatud lambaga, vürtsika grillitud lihaga, universaalne kaaslane tomatite baasil valmistatud pastaga, pizzaga või Lõuna-Itaalia stiilis hautistega. Juustudest serveerida Sardiinia Pecorino’ga või mõne muu küpse juustuga. Serveerida 16 -1 8 kraadi juures ja soovitav on vein umbes tund enne serveerimist avada.
“The nose starts with wild cherries and wild strawberries, then new leather, cool eucalyptus and pepper. The palate is sweet with more wild cherries and strawberries, but then that peppery spiciness returns on the back of polished, smooth tannins.” Wine Enthusiast 90 points
“The 2022 Cannonau di Sardegna Costera greets the senses with a minty freshness before giving way to nuances of citrus fruits, blackberries and spices. It opens with a well-balanced inner sweetness and ripe black fruits, which are surrounded by a lively acidity. Soft and enveloping, the 2022 finishes pleasantly dry with medium length, allowing the violet florals within to slowly fade away.” Antonio Galloni Vinous 89 points




