Barbaresco DOP 75cl

214,10 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 1718 Kategooria:

Kirjeldus

Gaja perekond asus Loode-Itaaliasse Piemonte’sse elama 17. sajandi keskpaigas ja 1895. aastast, kui Giovanni Gaja asutas omanimelise veinimaja, on Gaja’d Langhe mägedes veini valmistanud nelja põlvkonna vältel. Giovanni poeg Angelo (tänase veinimaja omaniku Angelo Gaja vanaisa) oli õnnistatud ambitsiooni ja visiooniga. Clotilde Rey, kellega ta 1905. aastal abiellus, inspireeris teda looma traditsiooni, mida Gaja’d rangelt tänaseni järgivad – täielik pühendumus kvaliteedile ilma ühegi kompromissita. Angelo ja Clotilde poeg, Giovanni, jätkas oma vanemate jälgedes ja valmistas Barbaresco’sid, mida tunti üle kogu Itaalia. Giovanni laiendas oma valdusi ostes lisaks Sori Tildin, Costa Russi, Sori San Lorenzo ja Darmagi veiniaiad. See võimaldas tal toota kõrgeima kvaliteediga veine, kasutades selleks eksklusiivselt oma veiniaedade saaki. Giovanni poeg Angelo liitus veinimajaga 1961. aastal, eesmärgiga kombineerida Langhe traditsioonid julgete innovaatiliste lahendustega nii veiniaias kui keldris. Angelo ja tema naine Lucia elavad Barbaresco’s koos oma kahe tütre Gaia ja Rossana ning poja Giovanni’ga. Täna omab Gaja veinimaja kokku umbes 100 hektarit viinamarjaaedu Barbaresco (Barbaresco ja Treiso) ja Barolo (Serralunga a’Alba ja La Morra) piirkondades. Kõikide Gaja veinimajade veinivalmistamise üle vaatab peaveinimeister Guido Rivella. Täna valmistab Gaja oma Piemonte veinimajas klassikalist Barbaresco’t ja 5-te üksik-aia Nebbiolo veini: Barbaresco piirkonnast Sori San Lorenzo, Sori Tildin, ja Costa Russi; Sperss ja Conteisa Barolo piirkonnast. Gaja üksik-aia Nebbiolo’d kandsid kuni 1995. aastani nimetust Barbaresco ja Barolo, alates 1996. aastakäigust kannavad need Langhe Nebbiolo DOC klassifikatsiooni. Gaja Barbaresco’t võib julgelt lugeda üheks Itaalia suursuguseimaks veiniks, veinimaja ja perekonna ajalooline lipulaev.

Vein on saanud oma nime Barbareco küla järgi. Veini valmistamiseks kasutatakse 100% Nebbiolo viinamarju ja need on pärit 14 – st erinevast Nebbiolo viinamarjaaiast, mis asuvad Barbaresco ja Treiso külas, vahemikus 230 – 290 meetrit merepinnast. Keskmine saagikus on 1,4 tonni hektarilt, suhteliselt madal võrreldes DOCG seadustega lubatud maksimumiga, mis on 9 tonni hektarilt. Käärimine toimub koos kestadega roostevaba terasest mahutites, kontrollitud temperatuuril 25 – 29 kraadi juures 3 nädalat. Veini laagerdatakse tammevaatides 2 faasis: 12 kuud barrique vaatides ja seejärel 12 kuud mahukates tammepuidust mahutites. Nebbiolo on väga tundlik näiliselt väikeste variatsioonide suhtes, mis annavad igale aiale omanäolise personaalsuse ja iseloomu. Kombineerides Nebbiolo viinamarju 14-st eri aiast, saab tulemuseks täiusliku ja tasakaalustatud tõelise Barbaresco koos oma suurepärase puuviljaga, mida toetavad õrnad tanniinid ja hea happesus. Barrique vaatides laagerdamine lisab veinile kannikeste ja marjade aroome ning peene tammevanilje nüansi. Aroomis on tunda mitmes kihis mineraale, metsamarju, murakat, ploomi, lagritsat, kohvi ja tõrva. Tiheda struktuuriga, täidlane, külluslike küpsete puuviljadega, komplekse järelmaitsega, külluslikud siidised tanniinid. Suurepärane kooslus klassikalistest, terroire’le omastest maitsetest ja lihvitud veinivalmistamise stiilist. Iga Gaja Barbaresco peegeldab endas kindla aastakäigu iseloomu. Heade aastakäikude puhul võib veini vananemispotentsiaal olla rohkem kui 30 aastat.

Duemilavini 5/5 grappoli