Vorberg, Pinot Bianco Riserva, Alto Adige Terlaner DOC, Terlan 75cl
36,70 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
Vorberg loodi esmakordselt 1993. aastal ning 2013.
aastakäiguga tähistatakse veini 20. sünnipäeva. Vein valmistatakse 100% Pinot
Bianco viinamarjast, mis on pärit erinevatest veiniaedadest, mis asuvad Terlano
DOC haldusalas Alto Adige piirkonnas. Aiad asuvad enamuses Monzoccolo mäestiku
lõunapoolsetel järskudel päikesepaistelistel nõlvadel kõrgusel 450 – 950
meetrit merepinnast, pinnases liiva ja kiviklibu segu, väga kõrge rauamaagi sisaldusega,
veinipuud on vanuses 10 – 60 aastat, mõnes veiniaias isegi vanemad, veiniaiad
laiuvad kokku 150 hektaril ja neid harivad kokku 130 marjakasvatajat.
Viinamarjad koristatakse alati käsitsi ja korjatakse alati
tervete kobaratena, värskelt korjatud kobarad läbivad hoolika puhastuse ja
selekteeritakse vaid parimad kobarad. Viinamarjad pressitakse aeglaselt ja ettevaatlikult,
veinivirre puhastatakse loodusliku settimise teel, aeglane käärimine leiab aset
kontrollitud temperatuuril suurtes 30 hektoliitri suurustes tammevaatides,
malolaktiline käärimine ja settel vanandamine toimub suurtes tammevaatides
kokku 12 kuud.
Vorberg on äärmiselt rikkalik ja kompleksne vein, millel on
kordumatu mineraalsus ja erakordselt kõrge küpsemispotentsiaal, suurepärane näide
Pinot Bianco viinamarjast. Värvuselt sädelev õlekõrre kollane. Veini aroom on
mitmedimensiooniline, see avaneb ja muutub korduvalt hapnikuga kokkupuutel, omavahel
on segunenud väga palju komponente: esiteks küpsed puuviljad, mesimagus kollane
melon, valge virsik, küps pirn, roheline õun, lisanduvad ebaküdooniamoos, kuivatatud
pirn, suhkrustatud apelsin, grillitud ananass, kolmandaks lisanduvad grafiit,
jasmiin ja mineraalid. Maitses tunda alguses pehmet kreemjat puuviljasust
ja soolakaid komponente, seejärel muutub maitse jõulisemaks ja avatumaks, kus
tunda happesust ja lõpetuseks mineraalne ja vürtsikas lõppmaitse, mis kestab mitmeid
minuteid.
Toitudest sobib vein väga hästi vürtsika kalasupiga, merekarpidega piprakastmes,
spaghetti allo scoglio’ga (karpide ja koorikloomadega), küpsetatud või grillitud
merekarpidega, grillitud kaheksajala või seepiaga, küpsetatud vürtsikate koorikloomadega,
aurutatud paaliaga, grillitud valge spargliga, artišokkidega „alla Romana“
(aurutatud ürtide ja valge veiniga), juustudest sobib küpse Pecorino’ga või küpse
Parmignano ja mostarda’ga (sinepiga maitsetatud karamelliseeritud puuviljadest
keedis), suurepärane ka Tete de Moine juustuga.
Veinil on erakordselt hea küpsemispotentsiaal, vein saavutab oma ideaalse
joomisküpsuse 5 aastaga, kuid võib keldris küpseda 15 – 20 aastat. Soovitav
serveerimistemperatuur on 12 – 14 kraadi ja serveerida laia kupaga Burgundia
valge veini klaasist (Riedel Veritas või Vinum Oaked Chardonnay).
James Suckling 95 p
Falstaff 93 p