Vinedo Chadwick, Valle del Maipo 75cl

445,30 

Marjasort

Aasta

Alkoholisisaldus

Tootekood: 1135 Kategooria:

Kirjeldus

Eduardo Chadwicki (ka Seña veinimõisa omanik) isa Alfonso oli Tšiilis kuulus polo-mängija, kellel oli kodus ka oma polo väljak. Kui Alfonso mängimise lõpetas, istutas Eduardo väljakule veinipuud, kuna tundis sealses pinnases ära ideaalse terroiri veinivalmistamiseks, kunagise jõepõhja savine ja kruusane pinnas, mis sarnaneb Bordeaux vasakule kaldale. Veiniaed asub Puente Altos, Maipo piirkonna idaosas, 650 meetri kõrgusel merepinnast Andide jalamil. Eduardo istutas sinna 1992. aastal 15 hektarit Cabernet Sauvignoni ning esimene aastakäik oli 1999.

Viñedo Chadwick on 100% Cabernet Sauvignon, mis on laagerdunud 22 kuud 100% uutest Prantsuse tammevaatides. Stiili poolest on see vein Seña’st võibolla natuke klassikalisem ning sarnaneb natuke Medoci (eelkõige Pauillaci) piirkonna parimate veinidega. Muuseas 2014 Viñedo Chadwick on esimene Tšiili vein, mis on saanud perfektse 100 punktise skoori (Suckling).

Euroopas pakutakse alates 2016. aastast Viñedo Chadwick veini ainult läbi Bordeaux veinibörsi ning Eduardo on oma kõige emotsionaalsema ja hinnalisema veini müügi usaldanud ainult ühele negociantile, kes Eestis töötab eksklusiivselt ainult meiega.

Millenniumi alguseks oli Eduardo proovinud kõiki traditsioonilisi viise, et tutvustada maailmale läbi oma veinide Tšiili veininduse potentsiaali ja kõrget taset. See osutus väga keeruliseks aga Eduardo sai inspiratsiooni 1976. aasta Judgement of Paris degustatsioonist, kus Prantsusmaa juhtivad veinikriitikud proovisid pimesi Prantsusmaa ja California veine. California veinid võitsid ning see ajalooline üritus pööras kogu veinimaailma tagurpidi ning tõi California maailma veinikaardile.

Eduardo otsustas korraldada 2004. aastal Berliinis Ritz Carltoni hotellis pimedegustatsiooni, mis sai tuntuks “The Berlin Tasting” nime all. Kutsutud olid 36 Euroopa juhtivat veiniajakirjanikku, kriitikut ja sommeljeed. Ürituse viis läbi Steven Spurrier, sama mees, kes oli korraldanud 1976. aasta Judgement of Paris degustatsiooni. Kokku prooviti pimesi 16 veini Prantsusmaalt, Itaaliast ja Tšiilist. Tund aega hiljem hakkas maailm Tšiili veinidest teisiti mõtlema.

Esikoha saavutas 2000 Viñedo Chadwick, teisel kohal oli samuti Eduardo vein 2001 Seña. Nendele järgnesid Lafite Rothschild 2000, Chateau Margaux 2001, Chateau Latour 2000, Solaia 2000 jne. Pärast Berliini on sarnaseid pimedegusteerimisi korraldatud üle maailma ning tulemused on olnud alati sarnased, seega ei olnud kindlasti tegu ühekordse juhusega.

“The 2021 Viñedo Chadwick fermented in stainless steel and troncoconic concrete vats, spent some 10 months in barrique, and then part of the wine (some 20%) was sent to the Stockinger foudres. The nose is reminiscent of a super elegant and sleek Bordeaux, pure and clean, less balsamic than in previous years and less herbal. It’s perfumed and floral, precise, fresh and elegant, with very fine tannins, and despite the grape, it is more Pomerol than Graves, with 14% alcohol on the label but without any heat at all. It’s velvety and luxurious, juicy and tasty, with fine-grained chalky tannins and the elegant stoniness that the best Maipos are capable of. It has structure and power, like the proverbial iron fist in a velvet glove. This has to be the finest vintage for Chadwick; the wine made my heart beat faster—it’s a wine of emotion. This is also my first 100-point wine from Chile! The final blend contains around 3% Petit Verdot from vines planted in 2005. There are some 10,000 bottles of this, and it was all bottled all at once on January 31, 2023.” Wine Advocate 100 points

“After appearing as a single varietal in 2020, Chadwick has reverted to being a blend of Cabernet Sauvignon with 3% Petit Verdot in 2021. One of the greatest ever expressions of its Puente Alto terroir, this is a triumphant red from Francisco Baettig […]. The focus, balance and precision of this wine are remarkable, with acidity, brightness and what the French call ‘tension’at its core. Stylishly wooded in 80% new oak, it combines aromas of graphite, mocha and bay leaf with a palate of black cherry, cassis, orange zest and cranberry complemented by serious, layered tannins and a lingering, satisfying finish. World class.” Tim Atkin 100 points

“Beautiful nose with lots of currants, red cherries, flowers, roasted chili and dark chocolate. A fine hint of balsamic. More red fruit than black fruit here with bright cherries and a hint of cigar box. Really even on the palate, with a medium to full body and effortless tannins — plentiful and silky. Extremely fine-grained and long. Very young but the superb freshness and the tannin quality of this vintage makes you think this is already drinkable. Better from 2025.” JamesSuckling.com 99 points