Vin Santo del Chianti Classico DOC, Isole e Olena 37,5cl

82,50 

Marjasort

,

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 1352 Kategooria:

Kirjeldus

Vin Santo on traditsiooniline Toscana dessertvein, mida on valmistatud juba mitusada aastat. Usutakse, et esimesena kasutati seda armulauaveinina Katoliku kiriku preestrite poolt oma missade ajal, tänu oma pikaealisusele. Nimi “Vin Santo” e. “püha vein” pärineb tõenäoliselt kreeka keelsest sõnast “Xantos”, mis tähendab “kollast” ja sama nime kannab ka üks Kreeka saartest, kus valmistatakse sarnast veini.

Isole e Olena Vin Santo valmistamine on väga pikk ja kulukas protseduur. Individuaalsed Malvasia (65%) ja Trebbiano (35%) viinamarjakobarad valitakse käsitsi enne põhikoristust. Iga kobar peab olema ühtlaselt kasvanud ja parima kvaliteediga, et ära hoida hallituse teket pika kuivamisperioodi jooksul. Kobarad riputatakse kuivama kas puidust ritvade külge või pilliroomattidele, mida kohalikud kutsuvad “cannicci”. Seejärel paigutatakse need kuiva, hea ventilatsiooniga ruumi, kus need kuivavad 5 kuud või kuni viinamarjade suhkrusisaldus küünib minimaalselt 30 kraadi Brix’ini (suhkrusisalduse mõõtühik), seejärel kuivanud viinamarjad pressitakse.

Veinivirre, mis pärast pressimist on tihe nagu mesi, asetatakse seejärel eri suurustega tamme – ja pähklipuuvaatidesse (caratelli). Vaatide kogumahust täidetakse veinivirdega 3/4 ja seejärel suletakse vaadid vahaga. Veinivirdele lisatakse väike kogus eelmiste aastakäikude Vin Santot (kutsutakse hellitavalt “ema’ks”), mille abil vallandub vaatides käärimisprotsess. Vaadid jäetakse suletuna 7 aastaks pööningutele seisma, kus temperatuur järgib erinevate aastaaegade õhutemperatuure. Suvised kuumad soosivad käärimist ja talvekülmad aeglustavad käärimist, võimaldades Vin Santo’l naturaalselt end selgindada. Veini saadakse lõppkokkuvõttes äärmiselt vähe, seda tänu kuivamisprotsessile ja pikale käärimisele. Tavaliselt saadakse 100 kg vinamarjadest umbes 25 liitrit veini. Jääksuhkur valmis veinis on umbes 215 g/l kohta.

Värvuselt on vein merevaik-kuldne, aroomis tunda mett, mesilasvaha, apelsinikoort, kuivatatud aprikoosi, vaniljet, puitu, delikaatne vürts. Maitse rikklaik ja ülikontsentreeritud, siidine, tunda mett, aprikoosi, vaniljet, üllatavalt värske lõppmaitse, mis annab veinile tasakaalu ja kergust. Toscanas juuakse seda dessertveinina magustoitude juurde, klassikaline kaaslane mandliküpsistega, vino da meditazione. Serveerida toatemperatuuril või jahutatuna 14-16 kraadi juures. Küpsemispotentsiaal 15+ aastat.

 

“Amber in colour. Complex and evolved, with notes of apricot jam, celery, dried figs, candied orange peel and a hint of rancio. The zesty and lively acidity balances the dense sweetness, with a full body and a long, very spicy finish with dried apricots. Not an easy wine, only for connoisseurs, but very good.” James Suckling 95 points

“The Vin Santo del Chianti Classico 2011 is the last wine that Paolo de Marchi made before leaving Isole e Olena. It shows the richness and development of a warm year in its slightly forward flavours. Brown sugar, toffee, hazelnut, dried figs and spices gradually open up in the glass.” Antonio Galloni Vinous 92 points