Victorino, Toro DO, Teso La Monja 75cl
70,10 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Victorino („Ibeeria pull” sümboliseerib võimu ja tugevust, samas ka elegantsust) on valmistatud 100% Tinta de Toro (Tempranillo) pre-phylloxera Tempranillo viinamarjadest, mis tulevad Villabuena del Puente, Valdefinjase ja Toro külade veiniaedadest. Viinapuude vanus on üle 45 aasta. Keskmine saagikus on 15 hl/ha (seadusega on lubatud 42 hl/ha). Koristatakse ainult ideaalses küpsuses olevad viinamarjad ja eranditult käsitsi. Saagi korjamine on septembri viimane nädal kuni oktoobri esimene nädal. Käärimine toimub 8 päeva 26-28 kraadi juures ning kõik viinamarjad on käsitsi 100% vartest eemaldatud. Veinivirre on kestadega kontaktis 14 päeva. Malolaktiline käärimine toimub 100% uutes Prantsuse tammevaatides. Veini laagerdatakse uues Prantsuse tammes 18 kuud.
Värvuselt on vein sügav lilla, peaaegu must. Aroomis on tunda eksootilisi vürtse, küpseid tumedaid marju, pehmet tamme ja suitsu. Maitselt on vein jõuline, pehmete tanniinidega, laialivalguv, tunda on tubakat, vürtse, nahka ja murakat. Väga pika ja elegantse järelmaitsega. Vananemispotentsiaal üle 10 aasta. Parim serverveerimistemperatuur on 18 kraadi ja soovitav on veini dekanteerida mitu tundi enne tarbimist.
Teso La Monja on Egureni veiniperekonna uus projekt Toro D.O. piirkonnas Hispaanias, kuid juba on need veinid saanud ülemaailmse tunnustuse osaliseks. Egureni perekond valis väga hoolikalt veiniaiad, mis asuvad Valdefinjas, Toro ja Villabuena del Puente külades. Neid piirkondi mõjutavad kõige rohkem Duoro jõgi ja Atlandi kliima, kus suved on kuivad ja kuumad ning talved on jäised ja külmad. Veiniaiad on peamiselt liivased, savise alamkihiga (mis on hea veehoidja arvestades vähest sademete hulka). Samuti on pinnases kivirahni, mis päeval endasse soojust kogub ja jahedatelt öödel pinnast soojendab. Teso La Monja veinimaja kasvatab ainult Tina de Toro (Tempranillo) viinamarju ning saagikus on äärmiselt madal (keskmiselt umbes 15 hl/ha; seadusega on lubatud 42 hl/ha), mis võimaldab valmistada väga kontsentreeritud ja kompleksseid veine.
“2017 Victorino comes from a cellar selection of the top sites and old vines and is brought up in new French oak. It’s another pure, clean, modern styled wine that still has incredible character as well as complexity in its black raspberry, blueberry, kirsch, toasted spice, vanilla bean, and floral aromas and flavors. With medium to full-bodied richness, rocking tannins, and a balanced, seamless mouthfeel, enjoy this beautiful Toro over the coming 10-12 years, if not longer given its balance.” Jeb Dunnuck 94 points
“Dark red-violet in the glass, this wine offers a bouquet of black cherry and butterscotch. It offers a nice mix of spice and fruit flavors—particularly dark plum, cassis, pomegranate, tobacco and licorice that coalesce in a note of clove on the finish.” Wine Enthusiast 94 points
“I also tasted the 2017 Victorino, from a year that was very different from the warm and dry 2017, as 2016 was cold and wet and saw a very late and slow picking because of the slow and late ripening of the fruit. Fermentation and élevage were the same (20 months in 100% new oak), so the differences are due to the vintage conditions. I was very surprised by this 2017 (as with the rest of the 2017s from this address), as I found a fresh and balanced wine, perhaps a little lighter, with round and fine tannins. There are still oak-related aromas and flavors, but there is less toast (they use a different toast for the barrels), and the wine should integrate it with a little more time in bottle. But it should be approachable while you wait for the 2016.” Robert Parker’s Wine Advocate 93+ points