Tertre Roteboeuf, Saint Emilion Grand Cru AC, Famille Mitjavile 75cl

340,60 

Marjasort

,

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 672A Kategooria:

Kirjeldus

Tertre Roteboeuf on kindlasti St. Emilion’i üks huvitavamaid veine. François Mitjavilet peetakse veinimaailmas tõeliseks geeniuseks kuna ta teeb enamus asju teisiti kui on Bordeaux’s tavaks ning tema käe all on veinimaja saavutanud erakordse kuulsuse. François esimene aastakäik oli 1978 ning 1985 oli Tertre Roteboeufi läbimurde aastakäik. Tertre Roteboeuf ei müü oma veini traditsioonilise Bordeaux negociant süsteemi kaudu, vaid teeb seda ise, müües oma veine valitud veinikaupmeestele. François ekstrentrilisusest räägib muuhulgas ka see, et ta ei tooda nn. mõisa ‘teist’ veini, vaid usub, et iga aasta teeb ta vaid sellele aastakäigule omaselt parima võimaliku veini ning enda sõnul ei saa ta Bordeaux’s laialdaselt leviva ‘teise’ veini ideoloogiast üldse aru. Samuti ei ole pidanud François vajalikuks taotleda veinile grand cru staatust. 1994. aastal eemaldas ta veini nimest ka sõna Chateau, kuna see tundus liiga uhkena ja see ei lähe kokku tema töö filosoofiaga.

François veinide leivanumber on juba noorena ülipuhas puuviljasus (marjasus), värskus, siidised tanniinid, tasakaalukus ja tahaplaanile jääv jõuline sturktuur. Tema veinid on alati nauditavad noorelt, kuid arenevad olenevalt aastakäigust 15-25 aastat. 2012. aastakäigu vaadinäidis näitab juba praegu erakordselt pehmeid tanniine, selget marjasust ja on äärmiselt nauditav. Tõeliselt üllatav ja muljetavaldav, eriti Bordeaux veinide kontekstis! Kuidas ta seda saavutab? Esiteks pöörab ta hullumeelset tähelepanu viinamarjade küpsusele ning koristus toimub alles oktoobri keskel kui marjad on juba mahakukkumise piiri peal. François sõnul on äärmiselt tähtis ära tabada õige koristusmoment. Kui sa ootad kasvõi mõne tunni veel on juba hilja ja kogu aastakäik on rikutud. Kuna Tertre Roteboeufi veiniaed on ainult 5.7 hektari suurune, siis 80 inimest suudavad ühe päevaga kõik viinamarjad ära korjata. Naabermõisad peavad teda hulluks ja sellist ootamist väga riskantseks ning korjavad oma saagi igaks juhuks 3 nädalat varem. Teiseks asuvad veiniaiad St. Emilioni ühel kõrgeimal nõlvakul, kus kliima on mõni kraad jahedam ja see võimaldab viinamarjadel kauem küpseda. François ise võrldeb Tertre Roteboeufi asukohta mõne Burgundia aiaga ja tänu sellele asukohale on see vein selgesti eristuv teistest St. Emilioni veinidest.

Tertre Roteboeuf on valmistatud 85% Merlot ja 15% Cabernet Franc viinamarjadest. Veinipuude keskmine vanus on 40 aastat. Saagikus hoitakse madal, vaid 30 hl/ha kohta, mis on Bordeaux kohta väga madal (võrdluseks keskmine tippmõisade saagikus on 45-60hl/ha). Kääritamine toimub suurtes betoonmahutites ning vein laagerdub parimates 100% uutes Prantsuse tammevaatides 18-24 kuud. Aastane toodang on 2000 kasti.

 

“The 2015 Tertre Roteboeuf is medium to deep garnet in color. It bursts with a first wave of profound black fruit preserves – prunes, boysenberries, and blackberry jelly – before slowly unfurling to uncover notes of chargrill, tapenade, crushed rocks, and violets with a waft of fallen leaves. Full-bodied, the palate is completely filled with dense, earth-laced black fruit layers, supported by exquisitely ripe, fine-grained tannins and fantastic tension, finishing long and minerally. Very energetic and so singularly powerful, fans of this property will not want to miss this vintage!” Lisa Perrotti-Brown MW – The Wine Independent 99 points

“The 2015 Le Tertre Roteboeuf was picked between 8 and 12 October, François Mitjavile alternating his pickers between here and Roc de Cambes. Like his other 2015s, there is a nascent Burgundy-like allure on the nose that is beguiling in purity and beautifully defined, with scents of small dark cherries, Indian ink and a touch of cassis, an undertow of minerals that will surely become more perceptible as the wine ages in bottle. The palate is harmonious and animated. You are immediately taken by the fineness of the tannin and its velvety smooth texture. It just glides effortlessly along, extremely persistent and tensile on the finish. This will be irresistible once in bottle, and yet there is the substance to see it age for many years. Yes – it’s just a little bit magical.” Robert Parker’s Wine Advocate 97-99 points

“The 2015 Le Tertre Rôteboeuf is thrilling, profound stuff and has the sunny, sexy style of the vintage front and center. A dense purple color is followed by an awesome perfume of kirsch, sweet cassis, toasted spice, and graphite. Full-bodied, powerful, and incredibly flamboyant, it still has loads of tannins, a stacked mid-palate, and awesome purity of fruit. It needs 4-5 years of bottle age and will last for 2+ decades.” Jeb Dunnuck 97+ points

“A heady, exotic wine, the 2015 Tertre-Rôteboeuf exudes richness and intensity. Super-ripe dark cherry, plum, espresso, chocolate, spice and licorice infuse this voluptuous, racy Saint-Émilion. Dense, powerful and explosive, it just gets better and better with time in the glass. Super-ripe cherry and plum fruit are laced with scents of tobacco, licorice, incense and white truffle that add nuance. What a gorgeous wine this is! Proprietor François Mitjavile isn’t afraid to be a contrarian. While many estates opt for shorter aging, Mitjavile gives his wine two full years in 100% new oak and also keeps the cellar on the warm side during the winter months. The 2015 was bottled in September 2017.” Antonio Galloni Vinous 97 points

“More nerve on the nose than the other wines in this stable. Very rich and round but with a structure. Very sweet but the tannins are much suppler. Spice and roundness on the palate. Something slightly brûlée but still very fresh. What fun!” Jancis Robinson 18 points (20 max)