Quarts, Anjou AC, Domaine Belargus 75cl
118,00 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Domaine Belargus sai alguse 2018. aastal kui Ivan Massonnat’l tekkis võimalus osta legendaarse Loire’i veinimeistri Jo Pithon’i veinivaldused Anjou’s. Jo Pithon müüs oma kõrgelt hinnatud Pithon-Paillé nimelise veinimaja kuna läks pensionile. Vaid mõni kuu hiljem õnnestus Ivanil osta veel 10 hektarit ajaloolisest Quarts-de-Chaume’i veiniaiast, mis on Loire oru ainuke Grand Cru veiniaed. Nii saigi Domaine Belargus alguse, 24 hektarit parimaid veinipõlde Anjou Noir piirkonnas, pühendatud eranditult Chenin Blanci marjasordile. Belargus tähendab sinist liblikat (Adonis Blue), kes seal piirkonnas elab.
Anjou nõlvadel on viinamarju kasvatud 11. sajandist saadik ning kuni 19. sajandi keskpaigani (mil phylloxera juuretäi piirkonna viinamarjapõllud hävitas) pakuti neid hinnatud veine erinevates Euroopa kuningakodades. Ivani missioon on need ajaloolised, unikaalsed ja väikesed üksikveiniaiad taastada ning näidata kuidas Chenin Blanc läbi erineva micro-terroir end näitab. Chenin Blanc ei ole looduslikult väga aromaatne marjasort ning seetõttu on ta väga hea terroir väljendaja. Anjou Noir pinnas on üle 500 miljoni aastat vana, siin on sõltuvalt veiniaiast musta ja lillat kiltkivi (schists), konglomeraati (ümaratest kividest koosnev settekivim), magmakivimit, peensavi ja liiva.
Belarguse veinide valmistamiseks kasutatavad viinamarjad saadakse kolmest Anjou alampiirkonnast: Savennières, Quarts-de-Chaume ja Coteaux dy Layon. Kõik viinamarjad korjatakse käsitsi ja sorteeritakse hoolikalt mitu korda. Kääritamine toimub erinva suurusega tammevaatides ainult loodusliku pärmi abil ning protsess võib kesta vähem kui kuu aga ka rohkem kui aasta, sõltuvalt veiniaiast ja aastakäigust. Veinid laagerduvad erinevate suurustega tammevaatides settega kontaktis 1-3 aastat ning seejärel veel pudelis 24-36 kuud. Keskmine saagikus on 25 hl/ha kohta. Belargus on orgaaniline ja biodünaamiline. Esimene aastakäik oli 2018.
Quarts on 3.08 hektari suurune üksik-veiniaed Quarts-de-Chaume grand cru südames. Quarts-de-Chaume’is saab Grand Cru tähistust kasutada ainult dessertveinide puhul, see aga on täiesti kuiv Chenin Blanc, seetõttu on vein klassifitseeritud Anjou AC tähistusega.
“Les Quarts is the original plot, facing south, which gave its name to the Quarts-de-Chaume appellation. As a matter of fact, until the French Revolution, the lords of Haute Guerche, tenants of the Chaume vineyards, used to pay the nuns of the Ronceray Abbey with ‘the best quarters of the harvest’. Thus, the name ‘Quarts-de- Chaume’ was born, writes Ivan Massonnat. The soils are based on Precambrian schists, which, according to Massonnat, bring finesse and length to this cuvée. Sourced from a 3.08-hectare plot, the citrus-colored Anjou Sec Quarts opens with a deep and intense yet pure, refined and elegant, noble and aromatic bouquet of perfectly ripe and concentrated stone fruits, jelly fruits, lemons, grapefruits, salts and crystalline rocks. Crystalline and fresh on the elegant palate, this is a full-bodied, intense, dense and extract-sweet yet also refined and stimulating Chenin with noble citrus fruit bitters and fine tannins on the long, tight and intense finish. This is reduced power paired with finesse and elegance. Far too young to be served at this stage, this is a promising, very intense yet still restrained Quarts that is not as austere as the Rouères and not as rich and expansive as the Veau but possibly something in between. There are graphite notes on the aftertaste. This is another rather intellectual dry Chenin from the Quarts-de-Chaume appellation that can only be used for noble sweet wines. Natural cork. Drink 2028-2060.” Wine Advocate 98 points (2019 vintage)