Monte Carbonare, Soave Classico DOC, Suavia 75cl (BIO)
34,30 €
–
| Marjasort | |
|---|---|
| Aasta | |
| Alkoholisisaldus | |
| Regioon | |
| Tootja | |
| Riik |
Kirjeldus
Pärast Lääne-Rooma keisririigi kukutamist teati praegust Soave piirkonda Suavia nime all. Selle järgi nime saanud Suavia veinimaja omab perekond Tessari, kelle valduses on need veiniaiad olnud juba 19. sajandi lõpust. Veinimajale kuulub 12 hektarit aedu ning aastane kogutoodang on 180,000 pudelit. Suavia on kindlasti täna üks Soave piirkonna kvaliteediliidreid, nende veiniaiad asuvad Soave Classico piirkonna südames, kus Garganega ja Trebbiano di Soave viinamarju on kasvatatud sajandeid. Veinimõisa aiad paiknevad väga kõrgetel nõlvakutel, üle 300 meetri merepinnast ning pinnases domineerib basalt, peeneteraline must vulkaaniline kivim, mis annab Suavia veinidele äratuntavalt mineraalse nüansi. Veinipuud on enamasti vanad, kohati isegi 50-70 aasta vanused.
Antud vein on saanud oma nime Monte Carbonare (tõlkes ‘kivisöe mägi’) veiniaia järgi, see omakorda on nime saanud musta vulkaanilise pinnase järgi. Monte Carbonare veiniaed 28 hektari suurune ja see on Soave piirkonna kõrgeimal asuv aed. Siin asuvad ka Soave Classico tsooni kõige vanemad veinipuud, Suavia Monte Carbonare veiniaed on 70 aasta vanune. Viinamarjad koristatakse käsitsi pisut üleküpsenuna oktoobri keskel, viinamarjad pressitakse täiskobaratena, kääritamine toimub terasmahutites 14-16 kraadi juures 16 päeva, malolaktilist kääritamist ei rakendadata. Vein laagerdub settega kontaktis terasmahutites 15 kuud ning hiljem pudelis veel 5 kuud. Suavia toodab umbes 30,000 pudelit Monte Carbonare Soavet aastast.
Aroomis on tunda kollaseid lilli, troopilisi küpseid puuvilju, valgeid virsikuid, natuke suitsusust ning isegi turba nüansi. Maitse on tänu vanadele puudele ja kõrgele veiniaia asukohale väga mineraalne ja värske, tunda on ürte, mandlit ja meeldivat vaoshoitud happesust. Järelmaitse on kauakestev ja väga kuiv. Serveerida 11-13 kraadi juures. Sobib ideaalselt kõikide kalaroogadega, köögiviljade ja trühvli risottoga ning paljude Veneto piirkonna traditsiooniliste toitudega nagu soolatud tursk (baccala), kaheksajala salat läätsedega, nõgese risotto ja tagliatelle forelli ja spargliga.
“A complex wine with a mixture of ripe and fresh character. The nose shows apricots, lime peel, melon and smoky minerality. Very citrusy on the palate, medium-bodied and lively, with tingling acidity and an exciting, spicy finish. Long and dense, but precise.” James Suckling 95 points
“Brilliant straw yellow with a green tinge. Caramel, yellow apple and a hint of honey on the nose. Juicy on the palate, refreshing acidity, delicate melting, animating, spicy final with great length.” Falstaff 94 points
“The 2023 Soave Classico Monte Carbonare tempts the senses with a bouquet of flint stones and white smoke, complicating freshly sliced nectarines and hints of rosemary. It is soothingly round with a balanced inner sweetness offset by saline mineral tones as a gorgeous mix of ripe apple and sour lime plays a game of contrasts on the palate. This finishes with excellent length and clarity, leaving nuances of candied citrus and sweet sage to linger. Suavia captured the saline intensity of the vintage and matched it to a vivid core of ripe fruit. Well done.” Antonio Galloni Vinous 94 points
“The organic Suavia 2023 Soave Classico Monte Carbonare comes from a seven-hectare vineyard with volcanic soils and displays a medium-bodied texture with strong fruit flavours of peach and melon. This is one of the original single vineyard wines in a portfolio that has grown in size and site-specific wines in recent years. I love the combination of citrus and mineral flavours on the finish of this white wine.” Wine Advocate 92 points
Gambero Rosso – 3 Bicchieri (max.)




