Monte Carbonare, Soave Classico DOC, Suavia 75cl

28,90 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 1958 Kategooria:

Kirjeldus

Pärast Lääne-Rooma keisririigi kukutamist teati praegust Soave piirkonda Suavia nime all. Selle järgi nime saanud Suavia veinimaja omab perekond Tessari, kelle valduses on need veiniaiad olnud juba 19. sajandi lõpust. Veinimajale kuulub 12 hektarit aedu ning aastane kogutoodang on 180,000 pudelit. Suavia on kindlasti täna üks Soave piirkonna kvaliteediliidreid.

Nende veiniaiad asuvad Soave Classico piirkonna südames, kus Garganega ja Trebbiano di Soave viinamarju on kasvatatud sajandeid. Veinimõisa aiad paiknevad väga kõrgetel nõlvakutel, üle 300 meetri merepinnast ning pinnases domineerib basalt, peeneteraline must vulkaaniline kivim, mis annab Suavia veinidele äratuntavalt väga mineraalse nüansi. Veinipuud on enamasti vanad, kohati isegi 50-70 aasta vanused.

Vein on saanud oma nime Monte Carbonare (tõlkes ‘kivisöe mägi’) veiniaia järgi, see omakorda on nime saanud musta vulkaanilise pinnase järgi. Monte Carbonare veiniaed on Soave piirkonna kõrgeim ning on kokku 28 hektarit. Siin asuvad ka Soave Classico tsooni kõige vanemad veinipuud. Suavia toodab umbes 30,000 pudelit Monte Carbonare Soavet aastast.

Suavia Monte Carbonare veiniaed on 70 aasta vanune ning viinamarjad koristatakse käsitsi natukene üleküpsenuna oktoobri keskel. Viinamarjad pressitakse täiskobaratena, kääritamine toimub terasmahutites 14-16 kraadi juures 16 päeva. Malolaktilist kääritamist ei rakendadata. Vein laagerdub settega kontaktis terasmahutites 15 kuud ning hiljem pudelis veel 5 kuud.

Aroomis on tunda kollaseid lilli, troopilisi küpseid puuvilju, valgeid virsikuid, natuke suitsusust ning isegi turba nüansi. Maitse on tänu vanadele puudele ja kõrgele veiniaia asukohale väga mineraalne ja värske, tunda on ürte, mandlit ja meeldivat vaoshoitud happesust. Järelmaitse on kauakestev ja väga kuiv. Serveerida 11-13 kraadi juures. Sobib ideaalselt kõikide kalaroogadega, köögiviljade ja trühvli risottoga ning paljude Veneto piirkonna traditsiooniliste toitudega nagu soolatud tursk (baccala), kaheksajala salat läätsedega, nõgese risotto ja tagliatelle forelli ja spargliga.

 

“Honeyed, white-almond and mineral accents to the lemony citrus and cantaloupe. Pure and tangy on the palate, with a hint of honeydew melon that lingers through the bright, long finish. From organically grown grapes. Drink now. Screw cap.” James Suckling 94 points

“A nuanced yet complex blend of wildflowers, wet stone, sage, chalk dust and crushed pear emanates from the 2020 Soave Classico Monte Carbonare. It’s elegant and soothing on the palate, with a perfumed mix of orchard fruits and tropical melon enlivened by juicy acidity. This finishes with a lasting concentration leaving notes of candied lime and honeyed inner florals to resonate on. What a beauty.” Antonio Galloni Vinous 93 points

“In a screw-cap bottle with a black label, the Suavia 2020 Soave Classico Monte Carbonare (a certified-organic wine) shows an intense and very beautiful bouquet with stone fruit, some exotic papaya and crushed stone. Made only in stainless steel, the wine opens to a creamy, waxy texture that wraps smoothly over the palate.” Wine Advocate 93 points