Godello “Louro”, Valdeorras DO, Rafael Palacios 75cl
31,10 €
–
Marjasort | |
---|---|
Aasta | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon | |
Riik | |
Tootja |
Description
Palaciose nimi Hispaania veinisõpradele palju tutvustamist ei vaja. Rafael Palacios (Alvaro Palaciose vend) kolis 2004. aastal Riojast Val do Bibei’sse (Valdeorras DO, Galicia), kus ta täna valmistab paljude arvates Hispaania parimaid valgeid veine. Enamus Valdeorrase piirkonna veiniaedadest asuvad all orgudes kus on valdavalt lubakivine pinnas, kuid Rafa omab ainult metsikud, raskesti ligipääsetavaid ja eranditult graniidise pinnasega terrass-veiniaedu ja need paiknevad väga kõrgel merepinnast (650-740 meetrit), kus niigi madalat saagikust ohustavad veel kevadine lumi ja öökülm.
Rafal on 32 väikest veiniaeda (kohalikus dialektis “sorte”), moodustades kokku 24.5 hektarit. Suures enamuses kasvavad seal Godello veinipuud, kuid natuke ka kohalikku Treixadurat. Veinipuude vanus on 20-100 aastat. Kogu töö veiniaias, kaasa arvatud koristus, toimub käsitsi. Veinivalmistamine on orgaaniline ja biodünaamiline (sertifitseerimisprotsessis). Igal aastal teeb Rafa kahte veini – Louro ja As Sortes, kui kõik tingimused on ideaalsed, siis teeb ta ka mõnest üksikaiast eraldi üliväikeses koguses veini Sorte O Soro.
Louro tuleb eri aedade 20-40 aastaste veinipuude saagist. Lisaks Godellole on siin ka 8% Treixadura viinamarju. Kääritamine toimub loodusliku pärmi abil neutraalsetes 3000-liitri suurustes Prantsuse tammevaatides (“foudre”), kus ka vein hiljem koos settega 4 kuud laagerdub. Louro on suurepärane näide Rafa talendist, kuidas Godello mineraalsust tasakaalustada hoolikalt läbimõeldud veinivalmistega.