Gewürztraminer, Alsace AC, Marcel Deiss 75cl (BIO)
34,10 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Marcel Deiss on kindlasti üks kuulsamaid veinitootjaid Alsace’is ning ta on tuntud just oma mineraalsete, „terroir” tüüpiliste veinide poolest. Deiss’i perekonna ajalugu on veinitootmisega seotud juba 1744. aastast. Veinimaja asub Bergheim’i külakeses ning omab kokku 26 hektarit veiniaedu, mida on viimased 20 aastat orgaaniliste põhimõtete järgi haritud.
Deiss valmistab veini kolmes kategoorias: Vins de Fruits, Vins de Terroir ja Vins de Temps. Esimese kategooria veinid on piirkonnale tüüpilised ning need kannavad üldiselt sildil marjasordi nimetust, samas on märgitud ära kasvukoha asukoht. Deiss’i veinivalmistamise filosoofiat väljendab aga kõige paremini kategooria Vins de Terroir. Need veinid on Alsace’i mõistes ebatavalised, sest ei kanna sildil marjasordi nimetust. Vastupidiselt piirkonnas levinud praktikale on veinidele antud konkreetse veiniaia või asukoha nimi. Tema kuulsaimad veinid on segud erinevatest marjasortidest, mis kasvavad läbisegi. Deiss usub sügavalt „terroir” loogikasse ja ta teeb kõik selleks, et veinid väljendaksid iga konkreetse veiniaia omapära.
Saagikus on väga madal, keskmiselt 40 hektollitrit hektarilt (mis on laus pool piirkonnas lubatust), Premier Cru ja Grand Cru aedades lausa 25-30 hl/ ha kohta. Äärmiselt oluline on ka marjade korjamise meetod, need korjatakse tervete kobaratena ja väga mitmes eri järgus. Veinikojas pressitakse terved kobarad väga aegalaselt ja ettevaatlikult. Protsess võib kesta 10 – 24 tundi, iga päev kasutatakse vaid ühte pressi ning korjamine lõpeb kui press saab täis. Pressimine lõpetatakse sõltuvalt saadud mahla maitsest, settest eemaldamist ei toimu kuna pressimine on niivõrd aeglane ja pehme, et mahl on täiesti puhas. Käärimine algab iseenesest marjades oleva naturaalse pärmi abil, kääritamiseks kasutatakse roostevaba terasest mahuteid värskemate ja kergema struktuuriga veinide jaoks, võimsamate ning kontsentreeritumate veinide jaoks aga vanu suuri tammemahuteid. Protsess kestab sõltuvalt veinist 3 nädalat kuni isegi 1 aasta. Pärast käärimist lastakse veini temperatuuril langeda ning vein pumbatakse suurtesse vanadesse tammemahutitesse, kus vein seisab pärmisettel 6 – 8 kuud, mõnel juhul ka 12 kuud. Enne pudelisse villimist pumbatakse vein settelt, veine ei selitata ega filtreerita.
See vein on puhas Gewürztraminer, mis pärineb ühest liivase ja graniidise pinnasega veiniaiast. Aroomis on tunda lilli, tsitrust ja eksootilisi puuvilju. Maitse on äärmiselt värske, aromaatne ja Gewürztraminerile mitteomaselt happeline. Sobib ideaalselt aperatiivina ning toitudest foie gras, lambaga, pardi rinnaga, Tai köögiga ning tugevate juustudega. Serveerida temperatuuril 10-12 kraadi. Vananemispotentsiaal 10-12 aastat.