Domaine de l’Ile Porquerolles, Cotes de Provence AC 75cl (BIO)

37,30 

Marjasort

, , , ,

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 745 Kategooria:

Kirjeldus

Uus rosé CHANEL’ilt. Maailmakuulus moemaja Chanel, mis samuti omab selliseid veinimaju nagu Chateau Canon, Chateau Rauzan-Ségla ja Chateau Berliquet, ostis Domaine de I’Ile veinimaja Porquerolles’i saarel 2019. aasta oktoobris. Kokku 34 hektarit, millest 22,5 hektarit on veiniaedu ja 5 hektarit oliivisalusid. Aiad asuvad Porquerolles paradiisisaarel Hyères’i linnakese lähedal, ümbritsetud männi – ja eukalüptipuudest, Vahemere päikesepaistest ja meretuultest.

Saarel on väga huvitav ajalugu, selle omanikuks sai 1911. aastal François-Joseph Fournier, kes rikastus Mehhikos avastatud kulla – ja hõbemaagi kaevandamisega. Fournier ostis saare pulmakingiks oma armastatud naisele Sylviale. Mõningad aastad varem hävisid saare puud ja taimestik tohutus metsatulekahjus ning pärast saare ostmist sai uute omanike eesmägiks saare taimestik taastada ja rajada põllusaaduste ja viinamarjade kasvatamine, siit saigi alguses Domaine de l’Ile. Paaril oli kokku 6 last, kuid vaid 4 tüdrukut pärisid valduse 1957. aastal. Vaid ühel neist õnnestus pere pärandit hoida, teised kolm müüsid oma osad Prantsuse riigile. Riik moodustas 1963. aastal saarel Port Cros’i rahvuspargi, mille eesmärgiks on säilitada saare loodust ja kultuuripärandit. Lélia de Ber ja tema abikaasa Dominique jätkasid aga oma valdusel endist tegevust. Domaine de I’Ile tegutseb saare keskosas ümbritsetuna kaitse all olevast puutumata loodusest. Fournier perekonna algse valduse allesjäänud osa pärandati omakorda Lélia ja Dominique’i pojale Sébastien Le Ber’ile, kes keskendus just mõisa veiniaedade laiendamisele ja veinitootmise moderniseerimisele. Täna on selle töö temalt üle võtnud Chanel’i Bordeaux veinitootmise juht Nicolas Audebert, andekas põllumajandusinsener ja enoloog, kelle plaan on koos oma meeskonnaga tuua mõis tänapäeva ja luua veini, mis kuulub Prantsusmaa parimate hulka.

Veinivalduse pinnases on rohkesti kiltkivi, mida omakorda katab savine ja liivane muld, savi koostises võib leida mangaani, joodi, rauda ja magneesiumit, pinnase kaudu jõuavad need ühendid ka viinamarjadesse. Kasvatatakse kohalikke viinamarjasorte: Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Syrah, Tibouren ja Rolle (kasutatakse ainult valge veini valmistamiseks). Alates 2015. aastast on Domaine de l’Ile sertifitseeritud kui orgaaniline tootja. Rosé veini osakaal moodustab mõisa tootmisest 80%, valmistatakse ka ühte valget veini, mis valmib 100% Rolle viinamarjadest. Nicolas Audebert’i eesmärk on teha gastronoomilisi veine, mis väljendaksid endas Porquerolles saare unikaalset terroir’d.

Domaine de l’Ile Rosé valmistamiseks kasutatakse vaid tumedakestalisi viinamarjasorte: 32% Grenache, 31% Syrah, 20% Cinsault, 12% Mourvèdre, 5% Tibouren. Viinamarjad koristatakse käsitsi augusti lõpust kuni septembri alguseni, korjamine toimub üksikute aia osade kaupa sõltuvalt marjade küpsusest, toimub äärmiselt hoolikas kobarate valimine. Pressitakse terved kobarad, pressimine on arvuti poolt kontrollitud, iga aia osale ja igale marjasordile on loodud oma programm. Veinivirre läbib külmstabilisatsiooni, mahl jahutatakse ja tahked osad eemaldatakse, et saada selge mahl ja puhas aroom. Alkoholkäärimine toimub temperatuurikontrolliga roostevabast terasest mahutites, malolaktilist käärimist ei toimu, et säilitada veini värskust ja elavust, tehakse ka paar korda veini ümberpumpamist, lõpuks hoitakse veini terasest mahutites jahedatel temperatuuridel kuni see villitakse pudelisse.

Värvuselt lõhe-roosa, kergelt merevaigu varjundiga, mängleva kuldse säraga. Aroomis ilus tsitrusviljade valik, sidrunikoor, pirn ja natuke metsmaasikat. Maitse on otsekohene, värske ja rikkaliku puuviljaga, virsik, greipfruut, rabarber, delikaatne jood ja soolasus, lõppmaitse meeldivalt vürtsikas. Veinis segunevad Vahemere valgus ja mere hõng elava, kerge ja õhulise tundega. Domaine de l’Ile Rosé sobib suurepäraselt salatiga, mida serveeritakse koos küpsetatud kitsejuustuga, sütel küpsetatud valge kalaga sidrunise kastmega, grillitud merivähiga. Serveerida hästi jahutatult 8 – 10 kraadi juures, vein on parim joomiseks kohe noorelt ja värskelt, võib ka keldris hoida 3 – 4 aastat, siis süvenevad veini aroomis ja maitses mesisemad noodid ja intensiivsem maasikas.

 

“The colour is anything other than pink, with coral and pale amber tones that look serious and grown-up. The perfume is multi-layered with equal measures of spice and tanginess, tart stone fruit and abundant red fruits. But this is not a wine with any trace of raspberries or strawberries. There is tension here with pomegranate, cranberry, sour red cherries, pomelo and rhubarb. This is a delicious wine with obvious flesh and allure, but it is extremely carefully delivered. It makes other houses look like they produce wines for carefree teenagers, while Domaine de l’Ile is designed for experienced adults only! Interestingly, Pierre and Jean-Basile brought a bottle of the 2020 vintage to show how beautifully these wines age. While this was only the second vintage of this wine, it is precision-cut, resplendent and incredibly satiating. The colour had barely budged, and the fruit was soothing and the finish keen. This is a wine to savour as much as it is one to treasure. Take my advice and track down these wines – you will not regret it! Drink 2024 – 2026.” Matthew Jukes 95 points

“Quite a vivid pink in the glass, but winemaker Pierre Etcheberry tells us this is common with the wines here which will then fade into a delicate pinkish salmon hue within a month or two of bottling. The nose is very vibrant, pulling redcurrants, white strawberries, exotic stone fruit and layers of sappy, woody herbs. The palate is much the same, layering fairly intense, ripe pinkish-red fruits with notes of orchard fruit underneath and an underlying, persistent saovury quality. This is a serious wine, with depth and focus. Etcheberry now has back vintages on the list at local restaurants for those lucky enough to visit the island of Porquerolles – the wines do age well for a few years. Very long, lively and perfectly balanced to the finish, this is both ambitious and accomplished.” Farr Vintners 93+ points

“This estate, located on the Porquerolles island and owned by Chanel Group, produces delicate, perfumed rosé wines. The 2023 Cotes de Provence Rose Porquerolles evokes aromas of red berries, lime, flowers and crushed stones intertwined with maritime notes. Pure and precise, medium-bodied and perfectly balanced, it’s delineated with bright acids, a juicy core of fruit and a long, mineral and mouthwatering finish. It’s a blend of Grenache, Vermentino, Mourvèdre, Cinsault and Tibouren.” Robert Parker’s Wine Advocate 92 points

“Rose pink, definitely darker than most Provence rosés. It certainly has the scent of the sea. And spreads right across the palate with a saline twist. Far more character than most of its peers. This would be great with fish and a wide range of summery Mediterranean dishes. Nice little bite on the end.” Jancis Robinson 17 points (max 20)