Complantation, Alsace AC, Marcel Deiss 75cl (BIO)

38,40 

Marjasort

, ,

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 443A Kategooria:

Kirjeldus

Marcel Deiss on kindlasti üks kuulsamaid veinitootjaid kogu Alsace’i veinipiirkonnas ja ta on tuntud just oma mineraalsete „terroir” tüüpiliste veinide poolest. Deiss’i perekonna ajalugu on veinitootmisega seotud juba 1744. aastast kui suguvõsa piirkonda elama asus. Veinimaja asub Bergheim’i külakeses ning omab kokku 26 hektarit veiniaedu paljudes erinevates asukohtades kokku 9-s alam-tsoonis, need on ühed parimad aiad kogu piirkonnas. Deiss’i veiniaedu hariti viimased 20 aastat orgaaniliste põhimõtete järgi, alates 1997. aastast mindi üle täielikult biodünaamilisele veinitootmisele. Jean-Michel Deiss ja tema poja Mathieu veinivalmistamise filosoofiat väljendab kõige paremini klassifikatsioon “Vins de Terroir”. Need veinid on Alsace’i mõistes „ebatavalised”, sest ei kanna sildil marjasordi nimetust. Vastupidiselt piirkonnas levinud praktikale on veinidele antud konkreetse veiniaia või asukoha nimi. Tema kuulsaimad veinid on segud erinevatest marjasortidest, mis kasvavad läbisegi. Deiss usub sügavalt „terroir’sse” ja ta teeb kõik selleks, et veinid väljendaksid iga konkreetse veiniaia omapära.

Üheveiniaia filosoofia on alguse saanud piirkonna vanadest traditsioonidest, kus oli tavaks mäenõlvakutel asuvatele põldudele istutada erinevaid marjasorte. Bergheim’i nõlvakutel on piisavalt sügav pinnase pealmine kiht ja veinipuude juured tungivad sügavale põhjakivimite pragudesse, selle tulemusel saavutavad eri sordid küpsuse üheaegselt, vastupidiselt põldudele, mis kasvavad tasandikel, seal on veinipuude juured pinnasele lähedal ja eri marjasodid küpsevad eri aegadel. Veinipuude saagikus on väga madal, keskmiselt 40 hektollitrit hektarilt (mis on ligi pool piirkonnas lubatust), Deiss’i “premier cru” (N: Langenberg, Rotenberg, Grasberg jt.) ja Grand Cru aedades lausa 25-30 hl/ ha kohta. Äärmiselt oluline on ka marjade korjamise meetod, need korjatakse tervete kobaratena ja väga mitmes erinevas etapis. Korjajad on igal aastal samad inimesed ning nad tunnevad oma tööd väga hästi, see võimaldab korjata vaid ideaalse küpsusega saagi ning säilitada väärishallitusega „botrytis cinerea” nakatunud kobarad, mis korjatakse hiljem dessertveinide valmistamiseks. Veinimajas pressitakse terved kobarad väga aegalaselt ja ettevaatlikult kolme suruõhuga töötava pressiga. Protsess võib kesta 10 – 24 tundi, iga päev kasutatakse vaid ühte pressi ning korjamine lõpeb kui press saab täis. Pressimine lõpetatakse sõltuvalt saadud mahla maitsest, settest eemaldamist ei toimu kuna pressimine on niivõrd aeglane ja pehme, et mahl on täiesti puhas. Käärimine algab iseenesest marjades oleva naturaalse pärmi abil, kääritamiseks kasutatakse roostevaba terasest mahuteid värskemate ja kergema struktuuriga veinide jaoks, võimsamate ning kontsentreeritumate veinide jaoks aga vanu suuri tammemahuteid. Protsess kestab sõltuvalt veinist 3 nädalat kuni isegi 1 aasta. Pärast käärimist lastakse veini temperatuuril langeda ning vein pumbatakse suurtesse vanadesse tammemahutitesse, kus vein seisab üldjuhul 12 kuud. Enne pudelisse villimist pumbatakse vein settelt, veine ei selitata ega filtreerita.

Marcel Deiss’i Complantation Alsace AC on kombinatsioon kõigist piirkonnas lubatud 13st viinamarjasordist: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Beurot, Meunier, Muscat à petits grains , Gewurztraminer, Sylvaner, Auxerrois, Muscat Blanc/Rosé, Traminer (Savagnin), Chasselas. Viinamaarjad on kasvanud veinimaja eri aedades, põhiliselt Bergheim’is, aiad on istutatud aastetel 1980-2010. Viinamarjad on korjatud eranditult käsitsi. Veinimajas pressitakse kõik marjasordid läbisegi ja kääritatakse roostevaba terasest mahutites. Pärast käärimist hoitakse veini settega kontaktis 12 kuud. Veini ei ole enne pudelisse villimist filtreeritud, et säilitada võimalikult palju veini naturaalset iseloomu. Vein on väga värske ja elav, selge puuviljalise aroomiga, eristuvad sidrun, valged lilled, ananass ja küps kollane virsik. Maitselt laialivalguv, rikkalik ja täidlane, üllatavalt puuviljaline, eristuvad tsitrused, värsked rohelised maitsetaimed, kergelt õline tekstuur, samas värske ja mineraalne, järelmaitses õrn soolakas nüanss. Serveerida 10 – 12 kraadi juures. Suurepärane aperitiivina, sobib väga hästi aromaatsete salatitega, küpsetatud kalaroogadega, marineeritud kalaga, linnulihast toitudega, huvitav küpsemate juustudega. Valmis joomiseks kohe, veinikeldris küpsemise potentsiaal on 8-10 aastat.