Chablis Premier Cru Vaillons AC, Louis Michel 75cl

37,10 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 249 Kategooria:

Kirjeldus

Louis Michel Vaillons Premier Cru koosneb põhiliselt 3-st eraldiseisvast veiniaiast Valvan’i orus: Vaillons, Roncières ja Mélinots (istutatud vastavalt aastatel 1969, 1976 ja 1984). Aedade kogupindala on umbes 2,9 hektarit, viinamarjaaiad asuvad laugetel kagupoolsetel nõlvakutel Serein’i jõe vasakul kaldal. Aedade pinnas on väga omapärane, põhiliselt koosneb Kimmeridgian lubjakivist (setteline merepõhi, merekarpide kivistised), sekka rohkelt punaka varjundiga savi, pinnase aluskihis domineerib kruus, pealmistes kihtides ka suuremad kivimid. Valvan’i org on omamoodi “kuumalõks”, kliima on soe ja aiad tuulte eest kaitstud, sealt pärit veinidel võib eristada omapärast soojust ja vürtsikust, headel aastatel võib isegi tunda röstitud saia ja pähklite nüansse.

Vaillons veiniaias kasvatatakse 100% Chardonnay viinamarju. Veini valmistamisel ei kasutata kunstlikku pärmi, kogu käärimisprotsess leiab aset loodusliku pärmi kaasabil, protsess kestab kaua ja temperatuurid hoitakse madalad kasutates temperatuurikontrolliga roostevaba terasest mahuteid. Vein läbib malolaktilise käärimise ja seisab terasest mahutites 12 – 16 kuud koos käärimissettega, kogu veinivalmistamise protsessi sekkutakse äärmisel vajadusel ja järgitakse võimalikult palju naturaalse veinivalmistamise meetodeid. Viimases etapis rakendatakse pikaajalist külm-stabilisatsiooni ja veinisete eemaldatakse väga ettevaatlikult, enne vilimist vein filtreeritakse ettevaatlikult.

Veinil on särav kahvatu-kollane värvus, roheliste varjunditega. Aroomis eristuvad küpsed virsikud, röstitud sarapuupähkel, magusad vürtsid koos pehme tobacco’ga. Maitse on külluslik ja soe, hea kontsentratsiooni ja vürtsikusega, suurepärane balanss puuviljasuse, happe ja mineraalsuse vahel, järelmaitses värsked troopilised puuviljad ja tsitrused. Vein saavutab oma parima joomisküpsuse 5 aastaga, headel aastakäikudel on vananemispotentsiaal isegi 15 aastat. Vaillons väljendab end kõige paremini koos kvaliteetse küpsetatud kalaga, küpsetatud linnulihast roogadega, suurepärane kaaslane homaariga või teiste koorikloomadega. Serveerida jahutatult umbes 12 – 14 kraadi juures, soovitatav on veini aereerida tunnike enne joomist.

Antonio Galloni Vinous 93 p (2017)
Wine Advocate 92 p (2017)
Allen Meadows 91 p (2017)
Revue du Vin de France – 15,5 (2017)