Chablis Grand Cru Les Clos AC, Louis Michel 75cl

87,20 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 246 Kategooria:

Kirjeldus

Chablis veinipiirkonnas on kokku umbes 100 hektarit Grand Cru viinamarjaaedu, Les Clos Grand Cru on nendest suurim, mis hõlmab 26 hektarit. Domaine Louis Michel omab sellest vaid 0,5 hektarit, aed asub keskmisel kõrgusel, puud kasvavad väga järsul lõunapoolsel nõlvakul ning puud saavad külluslikult päikesepaistet. Kasvatatakse 100% Chardonnay viinamarju, aedade pinnas on väga unikaalne, koosnedes Kimmeridgian lubjakivist, mis on erakordselt rikas kivistunud merikarpide setete poolest, pinnases on hea tasakaal lubjakivi ja savi proportsioonis. Veiniaia vanus on rohkem kui 50 aastat, puud on istutatud 1968. aastal. 

Viinamarjad korjatakse käsitsi ja pressitakse väga aeglaselt ja ettevaatlikult. Veinivirret kääritatakse temperatuurikontrolliga roostevabast terasest mahutites, käärimine kestab väga kaua ja kasutatakse ainult looduslikku pärmi, malolaktiline käärimine toimub 100% ulatuses ja toimub iseenesest. Veini ei hoita tammevaadis, pärast malolaktilise käärimise lõppemist seisab vein 18 kuud terasest tankides koos käärimissettega. Veini valmimisprotsessi sekkutakse äärmisel vajadusel. Veini settest eemaldamiseks kasutatakse bentoniiti ja seda vaid äärmisel vajadusel, veini pudelisse villimisel viiakse läbi üks õrn filtreerimine.

Komplekssne ja jõuline vein, mille unikaalsuse avastasid juba Pontigny mungad. Oma nooruses on vein karge ja maskuliine, aroomis tuleb esile mineraalsus ja värsked tsitrusviljad, lisaks valge pipar ja mukaatpähkel. Maitses delikaatne kollaste lillede nüanss, õrn pähklisus, küllusliku happesusega, värske vürtsikus. Väga kompleksne vein, mis vajab aega, et täielikult avaneda ja näidata oma maitse – ja aroomipotentsiaali, saavutab oma joomisküpsuse kuskil 10 aastat vanuselt, küpsemispotentsiaal 20 – 25 aastat, suurepärane pinnase ja terroir väljendus.

Toitudest sobib mitmesuguste mereandidega, värskete austritega, koorikloomadest hautisega, küpsetatud homaari või kuningkrabiga, rasvasest kalast roogadega nagu heik võikastmes või lõhe oliividega, küpsetatud hanelihaga, röstitud metslinnulihaga, Aasia stiilis vürtsika pardiga, küpsetatud vürtsikas-magus-hapu sealihaga. Serveerida temperatuuril 12 – 14 kraadi.

Jasper Morris 92-96 points
Allen Meadows Burghound 92-94 points

“This too is firmly reduced and difficult to read aromatically. The super-sleek, intense and overtly mineral-driven big-bodied flavors possess the refinement of the Vaudésir and the power of the Grenouilles while exhibiting the same excellent length as well as fine depth. This is clearly built-to-age and is going to need at least a few years of forbearance.” Allen Meadows Burghound 92-94 points

“Maybe a touch paler in colour and more reticent at first on the nose. Wait for the white fruit to start emerging. This is not spicy, but there is a welcome youthful bitterness. The power is evident even though this is no more than 13% alcohol. Exceptionally long aftertaste. Tasted: July 2020.” Jasper Morris 92-96 points