Cardanera, Carignano del Sulcis DOC, Argiolas 75cl
20,90 €
–
Marjasort | |
---|---|
Aasta | |
Alkoholisisaldus | |
Tootja | |
Regioon | |
Riik |
Description
CardaNera on valmistatud 100% Carignano (Carignan) viinamarjadest, mis on kasvanud väga lähedal merele, Sardiinia saare lõunaosas, Sulcis piirkonnas. Veiniaia pinnases on palju liiva ja savi, veinipuud asuvad 500 meetri kaugusel merepiirist, veinipuid ei kasteta, ainuke niiskus saabub mere õhuniiskuse ja väheste sademete kaudu, mere ääres on ka äärmiselt tuuline, see aitab marjadel küpseda ideaalsetes tingimustes ja aitab vältida üleküpsemist. Marjad korjatakse käsitsi siis kui need on saavutanud parima suhkrute ja tanniinide tasakaalu. Veinivirde leotus kestab 15-18 päeva, sellele järgneb alkoholkäärimine, mis kestab 12-15 päeva, mõlemad toimuvad kontrollitud temperatuuril terasest mahutites, kord päevas toimub mahla ülepumpamine (pump-over), seejärel suunatakse vein 20 hl suurustesse betoonist mahutitesse, kus toimub malolaktiline fermentatsioon ja vein küpseb seal 6 kuud, pärast villimist pudelisse rahuneb vein vähemalt 2 kuud.
Värvus on sügav rubiinpunane, aroomis intensiivne puuviljasus, tunda vahemere ürte, värskeid puuvilju ja marju. Maitse külluslik, värsked metsamarjad ja punased puuviljad, hea tasakaal puuviljasuse ja tanniinide vahel, pehmed ja siidised tanniinid. Toitudest sobib hästi lasagne’ga, pastaga tomatikastmes, liharaguu ja pastaga, ravioolidega, küpsetatud linnulihaga, punasest lihast ahjupraadidega, keskmise küpsusega juustudega. Serveerida 16 – 18 kraadi juures ja võimalusel dekanteerida vein vähemalt 1 tund enne joomist, kasutatada serveerimisel Riedel Veritas Old World Syrah veiniklaasi. Vein on ideaalne joomiseks noorelt, kuid saavutab parima küpsuse 3-4 aasta pärast, vananemispotentsiaal 6-8 aastat.
Argiolas’e pere on üks parimaid veinitootjaid Sardiinia saarel ja kogu Itaalias, valmistavad unikaalseid veine saare kohalikest viinamarjasortidest. Antonio Argiolas, kes lahkus meie seast 102 aasta vanuselt 2009. aastal, päris oma isalt 1938. aastal 3 hektarit veiniaedu ja ta oli esimene, kes hakkas tootma veine põhimõttel, kus kvaliteet on olulisem kui kvantiteet. Tema pojad Franco ja Giuseppe istutasid 1980ndatel veiniaiad täielikult ümber eesmärgiga alandada saagikust veelgi ja keskenduda vaid Sardiinia kohalikele marjasortidele. Koostöös enoloog Mariano Murru’ga on Argiolas’e veinimajast saanud tänaseks saare üks juhtivaid veinimaju, mis harib kokku ligi 240 hektrit veiniaedu mitmes esinevas piirkonnas.