Bonnes Blanches, Anjou AC, Domaine Belargus 75cl
83,40 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Kirjeldus
Domaine Belargus sai alguse 2018. aastal kui Ivan Massonnat’l tekkis võimalus osta legendaarse Loire’i veinimeistri Jo Pithon’i veinivaldused Anjou’s. Jo Pithon müüs oma kõrgelt hinnatud Pithon-Paillé nimelise veinimaja kuna läks pensionile. Vaid mõni kuu hiljem õnnestus Ivanil osta veel 10 hektarit ajaloolisest Quarts-de-Chaume’i veiniaiast, mis on Loire oru ainuke Grand Cru veiniaed. Nii saigi Domaine Belargus alguse, 24 hektarit parimaid veinipõlde Anjou Noir piirkonnas, pühendatud eranditult Chenin Blanci marjasordile. Belargus tähendab sinist liblikat (Adonis Blue), kes seal piirkonnas elab.
Anjou nõlvadel on viinamarju kasvatud 11. sajandist saadik ning kuni 19. sajandi keskpaigani (mil phylloxera juuretäi piirkonna viinamarjapõllud hävitas) pakuti neid hinnatud veine erinevates Euroopa kuningakodades. Ivani missioon on need ajaloolised, unikaalsed ja väikesed üksikveiniaiad taastada ning näidata kuidas Chenin Blanc läbi erineva micro-terroir end näitab. Chenin Blanc ei ole looduslikult väga aromaatne marjasort ning seetõttu on ta väga hea terroir väljendaja. Anjou Noir pinnas on üle 500 miljoni aastat vana, siin on sõltuvalt veiniaiast musta ja lillat kiltkivi (schists), konglomeraati (ümaratest kividest koosnev settekivim), magmakivimit, peensavi ja liiva.
Belarguse veinide valmistamiseks kasutatavad viinamarjad saadakse kolmest Anjou alampiirkonnast: Savennières, Quarts-de-Chaume ja Coteaux dy Layon. Kõik viinamarjad korjatakse käsitsi ja sorteeritakse hoolikalt mitu korda. Kääritamine toimub erinva suurusega tammevaatides ainult loodusliku pärmi abil ning protsess võib kesta vähem kui kuu aga ka rohkem kui aasta, sõltuvalt veiniaiast ja aastakäigust. Veinid laagerduvad erinevate suurustega tammevaatides settega kontaktis 1-3 aastat ning seejärel veel pudelis 24-36 kuud. Keskmine saagikus on 25 hl/ha kohta. Belargus on orgaaniline ja biodünaamiline. Esimene aastakäik oli 2018.
Bonnes Blanches vaid 0.57 hektari suurune üksik-veiniaed, pinnases on kiltivi, savi ja valged kvartskivikesed. Viinamarjad saavad siin aias küpseks kõige hiljem. Aroomis on tunda mentooli ja fenkolit, taustal tugev mineraalne selgroog. Väga pika vananemispotentsiaaliga vein. Vein laagerdus 24 kuud 400 liitristes Prantsuse tammevaatides.
“From the Layon Valley, the golden-yellow Clos des Bonnes Blanches is from a late-ripening vineyard that is located on a slight north-facing slope on talcous schists covered with clay and white quartz pebbles. The wine opens with an intense yet refined and schistous bouquet of crushed stones intermingled with notes of lemon oil. Silky and crystalline on the palate, this is a fresh and tensioned, very mineral yet very elegant and refined Chenin that reveals a complexity and terroir character that is worthy of a grand cru. Full-bodied, long and expressive, with fine tannins and lingering grip, the Bonnes Blanches is lifted by the crystalline and salty acidity and structured by its fine tannins and sur lie texture. This is an exceptional Bonnes Blanches that should have great aging potential. Drink 2026-2070.” Wine Advocate 96 points (2018 vintage)