Anjou Noir, Anjou AC, Domaine Belargus 75cl
37,90 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Domaine Belargus sai alguse 2018. aastal kui Ivan Massonnat’l tekkis võimalus osta legendaarse Loire’i veinimeistri Jo Pithon’i veinivaldused Anjou’s. Jo Pithon müüs oma kõrgelt hinnatud Pithon-Paillé nimelise veinimaja kuna läks pensionile. Vaid mõni kuu hiljem õnnestus Ivanil osta veel 10 hektarit ajaloolisest Quarts-de-Chaume’i veiniaiast, mis on Loire oru ainuke Grand Cru veiniaed. Nii saigi Domaine Belargus alguse, 24 hektarit parimaid veinipõlde Anjou Noir piirkonnas, pühendatud eranditult Chenin Blanci marjasordile. Belargus tähendab sinist liblikat (Adonis Blue), kes seal piirkonnas elab.
Anjou nõlvadel on viinamarju kasvatud 11. sajandist saadik ning kuni 19. sajandi keskpaigani (mil phylloxera juuretäi piirkonna viinamarjapõllud hävitas) pakuti neid hinnatud veine erinevates Euroopa kuningakodades. Ivani missioon on need ajaloolised, unikaalsed ja väikesed üksikveiniaiad taastada ning näidata kuidas Chenin Blanc läbi erineva micro-terroir end näitab. Chenin Blanc ei ole looduslikult väga aromaatne marjasort ning seetõttu on ta väga hea terroir väljendaja. Anjou Noir pinnas on üle 500 miljoni aastat vana, siin on sõltuvalt veiniaiast musta ja lillat kiltkivi (schists), konglomeraati (ümaratest kividest koosnev settekivim), magmakivimit, peensavi ja liiva.
Belarguse veinide valmistamiseks kasutatavad viinamarjad saadakse kolmest Anjou alampiirkonnast: Savennières, Quarts-de-Chaume ja Coteaux dy Layon. Kõik viinamarjad korjatakse käsitsi ja sorteeritakse hoolikalt mitu korda. Kääritamine toimub erinva suurusega tammevaatides ainult loodusliku pärmi abil ning protsess võib kesta vähem kui kuu aga ka rohkem kui aasta, sõltuvalt veiniaiast ja aastakäigust. Veinid laagerduvad erinevate suurustega tammevaatides settega kontaktis 1-3 aastat ning seejärel veel pudelis 24-36 kuud. Keskmine saagikus on 25 hl/ha kohta. Belargus on orgaaniline ja biodünaamiline. Esimene aastakäik oli 2018.
Anjou Noir on Belarguse universumi sissejuhatav vein, mis tuleb neljast erinevast veiniaiast Saint-Lambert-du-Lattay ümbruses asuvatest väikestest aedadest. Vein demonstreerib Chenin Blanc’i viinamarja omapära, mis on kasvanud musta kiltkiviga pinnasel. Vein on laagerdunud 13 kuud erineva suurusega tammevaatides.
“The sample of the 2020 Anjou Noir is an intensely yellow colored regional cuvée that “results from a blend of the domaine’s vines not being vinified from a single plot, providing a synthesis of the terroirs that gave rise to it (schists, pudding stones, etc.),” as Ivan Massonnat explains. Produced for the first time in 2019, this cuvée is aged in vats and barrels for a minimum of one year and represents the quintessence of Chenin cultivated on black schist. The 2020 needs a bit of time in the glass to open up, to refine and to exhibit its subtle, pure and refreshing schist aromas intermixed with ripe but delicate fruit (pear) aromas from white and yellow-fleshed fruits. On the palate, this is a light and beautifully balanced dry Chenin with a serious structure and lingering tannin grip and salinity. The wine is juicy but not overly fruity and already complex for the first wine of the range. A fabulous, rather delicate and finessed Chenin! Drink 2022-2040.” Wine Advocate 92-93 points