Spätlese Cuvée, Burgenland, Kracher 75cl
19,80 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Spätlese Cuvée valmistatakse väga küpsetest hiliskorje viinamarjadest, millest 45% Pinot Blanc, 45% Chardonnay ja 10% Welschriesling. Veinis on jääksuhkru sisaldus 73,8 grammi liitri kohta ja happesus 6,3 g/l kohta. Kääritamine ja veini laagerdus toimub terasmahutites 5 kuud.
Värvuselt kahvatu kollane rohekate varjunditega. Aroomis on tunda värsket greipi, värskeid lilli, magusaid puuvilju. Maitses tunda kollast melonit, küpseid kuldseid õunu, kerge aprikoos, magusus on heas tasakaalus happesusega, kestev puuviljane järelmaitses tsitruse nootidega. Serveerida 10-12 kraadi juures. Sobib ideaalselt aperitiiviks, kergelt vürtsikate Aasia toitudega, grillitud köögiviljadega ning keskmiselt tugevate juustudega.
Kracheri nimi on kindlasti teada kõigile dessertveinisõpradele. Tegemist on vaieldamatult ühe kõige kuulsama Austria veinimajaga. Veinivaldused asuvad Seewinkeli piirkonnas Burgenlandis, Austria-Ungari piiril, kus soe ja niiske kliima annavad head võimalused “botrytis cinerea” väärishallituse tekkeks. Pärast oma isa Alois Kracheri surma 2007. aastal on 20 hektari suuruse veinimaja eesotsas Gerhard Kracher. Kracher toodab mitmeid kuivasid tavaveine, kuid nende hiliskorje ja väärishallitusega dessertveinid on maailma ühed hinnatumad ja neid valmistatakse vaid parimatel aastatel. Need veinid on nummeeritud 1-10-ni, vastavalt veini kontsentratsioonile. Lisaks on nendel veinidel kaks stiili – Zwischen den Seen’ ning ‘Nouvelle Vague’. Esimese puhul laagerduvad veinid terasmahutites ja/või suurtes tammemahutites ning rõhk on veini värskusel. Teise stiili puhul laagerduvad veinid väikestes Prantsuse tammevaatides ning rõhk on veini kontsentratsioonil, vürtsikusel ning järelmaitse pikkusel. Veinipuude saagikus on väga madal (keskmiselt 3 kobarat puu kohta) ning malolaktilist kääritamist kõrge naturaalse happesuse säilitamiseks kunagi ei rakendata.