Masseria Li Veli, Salento IGP, Masseria Li Veli 75cl
53,60 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Masseria Li Veli lipulaev on valmistatud 40% Primitivo, 30% Negroamaro ja 30% Cabernet Sauvignon viinamarjadest, mis on kasvanud Salento veinipiirkonnas, Cellino San Marco nimelises külas. Veiniaiad asuvad umbes 70 meetri kõrgusel merepinast, pinnase koostis on peamiselt savi ja lubjakivi. Veinipuude keskmine vanus on 10 aastat ning puud kasvavad põõsastena Settonce’i süsteemis, 5100 puud hektaril.
Viinamarjad koristatakse käsitsi septembri viimasel ja oktoobri esimesel nädalal väikestesse kastidesse. Veinikeldris sorteeritakse marjad käsitsi liikuval konveierlindil, seejärel eemaldatakse kobaratelt varred ning marjad pressitakse. Käärimisprotsess toimub range kontrolli all, et saavutada võimalikult hea värvus, tanniinidestruktuur ja puuviljalisus, selleks kasutatakse nii veinivirde aereerimist kui ka üle-pumpamist. Temperatuur hoitakse vahemikus 27 – 31 kaardi, et säilitada marjade aromaatsust. Pärast alkoholkäärimise lõppemist suunatakse vein 225 liitri suurustesse Prantsuse tammevaatidesse, kus toimub malolaktiline käärimine. Vein laagerdub väikestes 225 liitri suurustes Prantsuse barrique tammevaatides 18 kuud, seejärel villitakse vein pudelitesse, kus vein küpseb omakorda minimaalselt 6 kuud.
Masseria Li Veli on väga tumeda ja sügava rubiinpunase värvusega. Aroom on rikkalik, tunda alusmetsa, küpseid musti marju, vanillat, vürtse, tubakat, grafiiti. Maitselt on vein avar, soe, velvetine, väga pika järelmaitsega, elegantsed tanniinid, elav happesus. Kõik komponendid on ideaalses tasakaalus, erakordne struktuur. Soovitav serveerimistemperatuur on 16 – 18 kraadi juures. Vein on küps joomiseks ja sobib veinikeldris hoidmiseks järgmised 20 aastat ja enam.
Masseria Li Veli asub Murge mäestiku lõunapoolseimal nõlvakul Puglia veinipiirkonnas Salice Salentino tsoonis. Täna kuulub veinimaja täielikult Falvo perekonnale ja veinimaja juhivad vennad Edoardo ja Alfredo Falvo. Projekti idee oli anda uus elu eelmise omaniku, kuulsa markii Antonio de Viti de Marco, unistusele muuta Li Veli võimsaimaks põllumajanduslikuks näidisvalduseks kogu Lõuna-Itaalias. Eelmise sajandi algusest pärit kivihooned ehitati uuesti üles ja laiendati, samas säilitati ehitiste originaalne stiil ja paigutus. 1999. aasta alguses oli mõisas 3 hektarit veiniaedu, tänaseks on istutatud kokku 53 hektarit, valdavalt Negroamaro, lisaks väikestes kogustes Primitivo, Susumaniello, Aleatico ja Cabernet Sauvignon viinamarjasordid, valgetest viinamarjadest kasvatatakse haruldast Verdeca’t. Väike osa Negroamaro veinipuid on ligi 50 aasta vanused.
Gambero Rosso – 3/3 bicchier