Finca Estarijo, Rioja DOC, Heraclio Alfaro 75cl
23,70 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Heraclio Alfaro veinimaja on oma nime saanud kuulsa Hispaania lennunduse teerajaja Heraclio Alfaro Fournier järgi, ta oli kuulus leiutaja ja insener, kes on andnud hindamatu panuse Hispaania ja kogu maailma aeronautika ajaloos. Finca Estarijo mõis on Heraclio Alfaro veinitootmise keskus, mõisa ümber kasvab kokku 30 hektarit veiniaedu, mis on istutatud rohkem kui 40 aastat tagasi, valdus ise on muljetavaldavad 110 hektarit, kus toimub ka muu põllumajanduslik tootmine. Heraclio Alfaro valdused asuvad Rioja idaosas Sierra de la Hez’i mäe jalamil, veiniaiad asuvad 700-750 meetri kõrgusel merepinnast. Veiniaedade pinnases esineb rohkesti suuri kive, kruusa ja liivakivi, mullastik on keskmiselt viljakas andes suurepärase kvaliteediga marjasaaki. Kasvatatakse valdavalt Tempanillo viinamarju, lisaks kasvatatakse ka pisut Graciano ja Garnacha viinamarja.
Finca Estarijo farmi lähedal kasvatatakse kõige rohkem Graciano viinamarja, nendes aedades on pisut jahedam kliima ja marjad küpsevad hiljem kui teistes valduse aedades andes veinile rohkem balanssi, värskema puuviljasuse ja kõrgema happesuse. Vein on valmistatud ca 70% Graciano viinamarjast, lisaks kasutatakse Garnacha, Tempranillo ja Mazuela viinamarju. Kõik viinamarjad koristatakse käsitsi, terved kobarad korjatakse 18 kg mahutavatesse kastidesse, mis transporditakse kiiresti Finca Estarijo’sse, seal need sorteeritakse liikuvalt konveieril ja sorteerimislaudadel. Antud veini puhul eemaldatakse kobaratelt varred, terved marjad liiguvad gravitatsiooni abil roostevabast terasest käärimismahutitesse, fermentatsioon kestab 20 päeva 25 kraadi juures. Viimases etapis suunatakse vein keskmise röstiga 700 liitri suurustesse tammevaatidesse, kus vein laagerdub 16 kuud.
Graciano mari annab veinile tema selgroo ning marjasordile omase karakteri. Veinil on sügav rubiinpunane värvus, aroom on elav ja värske, eristuvad mustad metsamarjad, lagrits ja Gracianole omane balsamico. Maitse on rikkalik ja jõuline, tanniinid on pehmed aga intensiivsed, järelamaitse kauakestev, velvetine ja elegantne. Finca Estarijo on suurepärase kvaliteediga elegatne vein, mille iseloomus domineerib Graciano iseloom aga see on ideaalses harmoonias Garnacha, Tempranillo ja Mazuela nüanssidega.
Vein sobib väga hästi traditsiooniliste Rioja hautistega ja pajaroogadega, näiteks hautis ubadest ja vutilihast. Hea kaaslane küpsetatud vürtsikate kartulitega või vürtsika hautisega värsketest juurviljadest. Kalaroogadest sobib Rioja-stiilis tursaga või ahjus küpsetatud tugevama kalaga, ka kalaga küpsetatud vürtsikas tomatikastmes. Lihatoitudest sobib hästi sütel grillitud lambalihalõikudega, hautatud või küpsetatud metsloomalihaga, samuti rostbiifi või külmade lihalõikudega. Vein sobib hästi ka seenetoitudega, näiteks pannil praetud seentega, seenehautisega või siis seentega omletis. Soovittaav on veini serveerida 14 – 16 kraadi juures, võimalusel dekanteerida 2 tundi, veinil on küpsemispotentsiaal 8 – 10 aastat. Veini aastane kogutoodang on 22.000 pudelit.