Cardanera, Carignano del Sulcis DOC, Argiolas 75cl

21,30 

Marjasort

Aasta

Alkoholisisaldus

Tootja

Regioon

Riik

Tootekood: 1759 Kategooria:

Kirjeldus

Cardanera on valmistatud 100% Carignano (Carignan) viinamarjadest, mis on kasvanud väga lähedal merele, Sardiinia saare lõunaosas, Sulcis piirkonnas. Veiniaia pinnases on palju liiva ja savi, veinipuud asuvad 500 meetri kaugusel merepiirist, veinipuid ei kasteta, ainuke niiskus saabub mere õhuniiskuse ja väheste sademete kaudu, mere ääres on ka äärmiselt tuuline, see aitab marjadel küpseda ideaalsetes tingimustes ja aitab vältida üleküpsemist. Marjad korjatakse käsitsi, siis kui need on saavutanud parima suhkrute ja tanniinide tasakaalu. Veinivirde leotus kestab 15-18 päeva, sellele järgneb alkoholkäärimine, mis kestab 12-15 päeva, mõlemad toimuvad kontrollitud temperatuuril terasest mahutites, kord päevas toimub mahla ülepumpamine (pump-over), seejärel suunatakse vein 20 hl suurustesse betoonist mahutitesse, kus toimub malolaktiline fermentatsioon ja vein küpseb seal 6 kuud, pärast villimist pudelisse rahuneb vein vähemalt 2 kuud.

Värvus on sügav rubiinpunane, aroomis intensiivne puuviljasus, tunda vahemere ürte, värskeid puuvilju ja marju. Maitse külluslik, värsked metsamarjad ja punased puuviljad, hea tasakaal puuviljasuse ja tanniinide vahel, pehmed ja siidised tanniinid. Toitudest sobib hästi lasagne’ga, pastaga tomatikastmes, liharaguu ja pastaga, ravioolidega, küpsetatud linnulihaga, punasest lihast ahjupraadidega, keskmise küpsusega juustudega. Serveerida 16 – 18 kraadi juures ja võimalusel dekanteerida vein vähemalt 1 tund enne joomist, kasutatada serveerimisel Riedel Veritas Old World Syrah veiniklaasi. Vein on ideaalne joomiseks noorelt, kuid saavutab parima küpsuse 3-4 aasta pärast, vananemispotentsiaal 6-8 aastat.

Argiolas’e pere on üks parimaid veinitootjaid Sardiinia saarel ja kogu Itaalias, valmistavad unikaalseid veine saare kohalikest viinamarjasortidest. Antonio Argiolas, kes lahkus meie seast 102 aasta vanuselt 2009. aastal, päris oma isalt 1938. aastal 3 hektarit veiniaedu ja ta oli esimene, kes hakkas tootma veine põhimõttel, kus kvaliteet on olulisem kui kvantiteet. Tema pojad Franco ja Giuseppe istutasid 1980ndatel veiniaiad täielikult ümber eesmärgiga alandada saagikust veelgi ja keskenduda vaid Sardiinia kohalikele marjasortidele. Koostöös enoloog Mariano Murru’ga on Argiolas’e veinimajast saanud tänaseks saare üks juhtivaid veinimaju, mis harib kokku ligi 240 hektrit veiniaedu mitmes esinevas piirkonnas.

 

“Aromas of graphite, blueberries and blackberries. A reductive style in a positive way. A soft, velvety attack with polished extraction, a medium body, a clean finish and a crunchy style overall.” James Suckling 91 points (Vintage 2023)

“Brilliant, medium ruby red with a fine rim. Perfumed nose of lavender and lilac, with notes of blackberry and blueberry. The palate is dominated by hearty, warm fruit and slightly bold tannins but is otherwise very enjoyable to drink.” Falstaff Magazine 90 points (Vintage 2022)