Costebianche Chardonnay, Piemonte DOC, Coppo 75cl
25,50 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Chardonnay viinamarjasorti on Piemonte veinipiirkonnas kasvatatud juba 1800ndate esimesest poolest ja seda tänu Filippo Asinari’le, kes oli San Marzano ja Costigliole krahv ja oluline kohalik poliitiline-sõjaline tegelane. Pärast tema naasmist Prantsusmaalt, kus ta tegi koostööd Napoleon’iga, tõi ta endaga kaasa Chardonnay viinapuuistikud kuulsatest Burgundia Montrachet veiniaedadest ja istutas need Costigliole põldudele. Chardonnay kasvab Piemontes väga hästi tänase päevani, kohalik pinnas ja mikrokliima sobivad marjasordile väga hästi ja puud annavad väga kvaliteetset saaki.
Costebianche (tõlkes: valged nõlvad) on Coppo perekonna kõige nooruslikum Chardonnay, viinamarjad on kasvanud aedades, kus on rohkesti lubjakivi, kaltsiumirikast kruusa ja “valget” savi. Veini esimene
aastakäik oli 1991. Veiniaiad asuvad põhiliselt lõuna – ja kagupoolsetel nõlvakutel, kõrgusel 200 meetrit merepinnast. Viinamarjad koristatakse septembri alguses, marjad korjatakse käsitsi 20 kg mahutavatesse
kastidesse, veiniaias valitakse vaid kõige kvaliteetsemad ja küpsemad marjad, teine sorteerimine toimub veinimajas sorteerimisliinil. Viinamarjad pressitakse väga aeglaselt ja ettevaatlikult, 20% veinist kääritatakse ja laagerdatakse 2-3 aasta vanustes Prantsuse barrique tammevaatides, 80% veinist kääritatakse ja hoitakse settega kontaktis roostevabast terasest mahutites. Malolaktilist käärimist ei toimu, et säilitada veini värskust ja mineraalsust. Vein laagerdub osaliselt vanades Prantsuse tammevaatides ja osaliselt terasest mahutites, kokku 6 kuud. Pärast pudelisse villimist küpseb vein minimaalselt 6 kuud enne müüki.
Costebianche on erakordselt värske ja energiast pakatav Chardonnay. Veinil on õlekõrre-kollane rohekate varjunditega värvus. Aroom on värske ja elav, eristuvad rohelised ürdid, mahlased õunad, valged virsikud ja tsitrused. Maitse on värskendav, mahlane, ümar, suurepärane tasakaal happesuse ja puuviljasuse vahel, isuäratav kivine mineraalsus, lõppmaitses deilkaatne soolakas nüanss.
Toitudest sobib hästi aurutatud juurviljadega, gazpacho’ga, täidetud suvikõrvitsaõitega, praetud merikeele – või hiidlestafileega. Serveerida 10 – 12 juures Riedel Veritas Chardonnay / Viognier klaasist. Veini parim joomisaken on 2020 – 2025.
Gambero Rosso 2 Bicchieri
Veronelli 2 Stars