Les Charmes Chatelain, Pouilly-Fumé AC, Domaine Chatelain 75cl

28,50 

Marjasort

Aasta

Alkoholisisaldus

Regioon

Riik

Tootja

Tootekood: 301A Kategooria:

Kirjeldus

Pouilly-Fumé veinid on võrreldes oma kuulsa naabri Sancerre veinidega pisut raskemad ja täidlasemad, samuti pikema elueaga ning veiniaiad erinevad ka pinnase poolest. Sancerre on mõnevõrra mägisem ja pinnas on valdavalt kriidine, Pouilly-Fumé viinamarjaaiad kasvavad aga õrna kaldega platool, kus domineerib kriidine savi ja kohati esineb ka kruusa.

Chatelaini veinimõis on kuulunud samale perekonnale juba 1630. aastast alates ning seda veinimõisa peetakse Pouilly-Fumé üheks parimaks veinivalmistajaks. Sellest kõneleb ka fakt, et Les Charmes Chatelain oma leidnud kindla koha Prantsuse Presidendi veinikeldris. Veinimõis omab 30 hektarit veiniaedu, mis paiknevad enamasti Les Berthiers külakese ümbruses ja mõned aiad asuvad ka St. Andelain ja Les Loges külade läheduses. Chatelaini aedade pinnases on valdavalt Kimmeridge lubjakivi ja savi segu, milles leidub ka kvartsi ja ränikivi.

Les Charmes Chatelain’i valmistamiseks kasutatakse viinamarju, mis on kasvanud Le Champ du Charme’i nimelises veiniaias, mille keskel on väga spetsiifilise geoloogilise omapäraga maatükk. Valmistatud 100% Sauvignon Blanc viinamarjadest, puude keskmine vanus on 25 aastat, veiniaia pinnases on 50% kaltsiumirikas savi (aia ülemine osa) ja 50% Kimmeridgian savi-lubjakivi ja savi-kiviklibu segu (aia alumine osa). Alkoholkääritamine toimub terasmahutites 16-18 kraadi juures, malolaktilist kääritamist ei toimu. 70% veinist seisab terasest mahutites käärimissettel 10 kuud ja 30% veinist laagerdub 10 kuud tammevaatides, seejärel veinid segatakse ja villitakse pudelisse, tehakse vaid ühekordne õrn filtreerimine.

Värvuselt särav kuldne kollane. Aroom on väga selge ja puhas, tunda karusmarja, sparglit, ränikivi, kergelt vaniljet. Maitse on puuviljaline, elegantne, küpsed puuviljad, küdoonia, õrn vanilje ja röstitud sai, järelmaitses delikaatne tammelaagerduse tanniinsus. Ideaalne kaaslane kalast eelroogadega, lõhe tartariga, aurutatud lõhega, forelli ravioolidega, ahvenafileega kooreses kastmes, veinis aurutatud merekarpidega, samuti sobib suurepäraselt valgest linnulihast toitudega, nii küpsetatuna kui ka hautises. Serveerida 10-12 kraadi juures. Veinikeldris küpsemispotentsiaal 8 -10 aastat.

Guide Hachette 2025 – 1 Star