Vin Santo del Chianti Classico DOC 37,5cl

54,60 

Marjasort

,

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

Tootekood: 1352 Kategooria:

Kirjeldus

Vin Santo on traditsiooniline Toscana dessertvein, mida on valmistatud juba mitusada aastat. Usutakse, et esimesena kasutati seda armulauaveinina Katoliku kiriku preestrite poolt oma missade ajal, tänu oma pikaealisusele. Nimi “Vin Santo” e. “püha vein” pärineb tõenäoliselt kreeka keelsest sõnast “Xantos”, mis tähendab “kollast” ja sama nime kannab ka üks Kreeka saartest, kus valmistatakse sarnast veini. 

Isole e Olena Vin Santo valmistamine on väga pikk ja kulukas protseduur. Individuaalsed Trebbiano ja Malvasia viinamarjakobarad valitakse käsitsi enne põhikoristust. Iga kobar peab olema ühtlaselt kasvanud ja parima kvaliteediga, et ära hoida hallituse teket pika kuivamisperioodi jooksul. Kobarad riputatakse kuivama kas puidust ritvade külge või pilliroomattidele, mida kohalikud kutsuvad “cannicci”. Seejärel paigutatakse need kuiva, hea ventilatsiooniga ruumi, kus need kuivavad 5 kuud või kuni viinamarjade suhkrusisaldus küünib minimaalselt 30 kraadi Brix’ini (suhkrusisalduse mõõtühik), seejärel kuivanud viinamarjad pressitakse. 

Veinivirre, mis pärast pressimist on tihe nagu mesi, asetatakse seejärel eri suurustega tamme – ja pähklipuuvaatidesse (caratelli). Vaatide kogumahust täidetakse veinivirdega 3/4 ja seejärel suletakse vaadid vahaga. Veinivirdele lisatakse väike kogus eelmiste aastakäikude Vin Santot (kutsutakse hellitavalt “ema’ks”), mille abil vallandub vaatides käärimisprotsess. Vaadid jäetakse suletuna 8 aastaks pööningutele seisma, kus temperatuur järgib erinevate aastaaegade õhutemperatuure. Suvised kuumad soosivad käärimist ja talvekülmad aeglustavad käärimist, võimaldades Vin Santo’l naturaalselt end selgindada. Veini saadakse lõppkokkuvõttes äärmiselt vähe, seda tänu kuivamisprotsessile ja pikale käärimisele. Tavaliselt saadakse 100 kg vinamarjadest umbes 25 liitrit veini.

Värvuselt on vein merevaik-kuldne, aroomis tunda mett, mesilasvaha, apelsinikoort, kuivatatud aprikoosi, vaniljet, puitu, delikaatne vürts. Maitse rikklaik ja ülikontsentreeritud, siidine, tunda mett, aprikoosi, vaniljet, üllatavalt värske lõppmaitse, mis annab veinile tasakaalu ja kergust. Toscanas juuakse seda dessertveinina magustoitude juurde, klassikaline kaaslane mandliküpsistega, vino da meditazione. Serveerida toatemperatuuril või õrnalt jahutatuna 14-16 kraadi juures.

Wine Advocate 95 p (2008 aastakäik)