Riesling Spätlese “Saarburg Rausch”, Mosel, Forstmeister Geltz Zilliken 75cl
60,90 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Zilliken Spätlese’i valmistatakse 100% Riesling viinamarjadest, mis on kasvanud Saarburg Rausch viinamarjaaias, aia pinnases on rohkelt Devonia kiltkivi ja mineraaliderikast diabaas-kruusa. Veini valmistamiseks kasutatakse ainult oma aia marju ja kõik viinamarjad on käsitsi korjatud. Veinivirde kääritamine toimub keskmiselt 35 aasta vanustes 1000 liitri suurustes neutraalsetes “fuder” tammevaatides. Spätlese’s on jääksuhkrut 81,3 gr/l kohta ning happesus on 8.5 gr/l kohta.
Aroom on petlikult delikaatne ja õhuline, isuäratav suitsusus, küps virsik, sidrunikreem, sidrunhein. Maitselt jõuline ja kontsentreeritud, väga mahlane, virsiku ja sidruni puuviljasus, mänglev happesus, mustad vürtsid, viskoosne tekstuur, närviline mineraalne lõppmaitse.
Toitudest sobib kõige paremini mitmesuguste koorikloomadega nagu krabi, merivähk, hiidkrevetid, pannil röstitud kammkarbiga, suurepärane kaaslane ahjus pikalt küpsetatud sealiha ja juurviljadega, magustoitudest serveerida koos pavlova ja värskete marjadega.
Vein vajab aega, et avaneda, soovitavalt 5 aastat keldris, kiirem võimalus on veini kaua dekanteerida. Vananemispotentsiaal on väga pikk, 30+ aastat kindlasti.
Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken on kindlasti üks parimaid Saksa veinitootjaid, kes valmistab kõik oma veinid eranditult Rieslingust ja nende toodangust 20% on täiesti kuivas stiilis. Veinimaja asub Moseli piirkonnas (Saar Valleys) ning on ka üks VDP (Saksamaa parimaid veinitootjaid ühendav assotsatsioon) asutajaliikmetest. Zillikeni perekonna veinivalmistamise ajalugu ulatub tagasi 275 aastat, kuid praegusel kujul taastati veinimaja Hanno Zillikeni eestvedamisel 1976. aastal. Zilliken on väga väike veinimaja, neile kuulub 11 hektarit veiniaedu ja seal töötab vaid 2 täistööajaga inimest. Zillikeni peamine veiniaed on Saarburg Rausch (10 ha), mis on Grosses Gewächs (GG) klassifikatsiooniga ehk nn. Grand Cru. Rauschi aia pinnases on õhuke kiht kiltkivi ja rohkesti kruusa koos diabaas kivimiga, seetõttu on selle aia Rieslingutes tihtipeale tunda sidrunpalsamit, tsitruselisi ning ränikivi.
Gault Millau 97 p
Falstaff 93 p