Riesling Auslese “Saarburg Rausch”, Mosel, Forstmeister Geltz Zilliken 75cl

98,30 

Marjasort

Riik

Aasta

Tootja

Alkoholisisaldus

Regioon

SKU: 488 Category:

Description

Zilliken Auslese valmistatakse 100% Riesling viinamarjadest, mis on kasvanud Saarburg Rausch viinamarjaaias, aia pinnases on rohkelt Devonia kiltkivi ja mineraaliderikast diabaas-kruusa. Veini valmistamiseks kasutatakse ainult oma aia marju ja kõik viinamarjad on käsitsi korjatud. Veinivirde kääritamine toimub keskmiselt 35 aasta vanustes 1000 liitri suurustes neutraalsetes “fuder” tammevaatides. Auslese’s on jääksuhkrut umbes 100 gr/l kohta ning happesus on 9,5 gr/l kohta.

Auslese on vaieldamatult Moseli Riesling’ite kuningas, tõeline pärl. Mitmedimensiooniline, delikaatne, aroomis värsked ürdid, floraalsus, kastene heinamaa, märg kivi, värske sammal. Maitselt rikkalik ja võimas, küps virsik, dattel, jõuline happesus. Selge ja balanseeritud vein, millel on väga pikk ja ere tulevik.

Vein väljendab end suurepäraselt ilma toiduta, parim eine lõpetuseks magustoidu asemel. Veini kaaslaseks võib serveerida kvaliteeetseid küpseid kõvasid juustusid. Soovitav on veini keldris hoida vähemalt 5 aastat pärast veini villimist pudelisse, vananemispotentsiaal on väga pikk, headel aastatel 50+ aastat.

Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken on kindlasti üks parimaid Saksa veinitootjaid, kes valmistab kõik oma veinid eranditult Rieslingust ja nende toodangust 20% on täiesti kuivas stiilis. Veinimaja asub Moseli piirkonnas (Saar Valleys) ning on ka üks VDP (Saksamaa parimaid veinitootjaid ühendav assotsatsioon) asutajaliikmetest. Zillikeni perekonna veinivalmistamise ajalugu ulatub tagasi 275 aastat, kuid praegusel kujul taastati veinimaja Hanno Zillikeni eestvedamisel 1976. aastal. Zilliken on väga väike veinimaja, neile kuulub 11 hektarit veiniaedu ja seal töötab vaid 2 täistööajaga inimest. Zillikeni peamine veiniaed on Saarburg Rausch (10 ha), mis on Grosses Gewächs (GG) klassifikatsiooniga ehk nn. Grand Cru. Rauschi aia pinnases on õhuke kiht kiltkivi ja rohkesti kruusa koos diabaas kivimiga, seetõttu on selle aia Rieslingutes tihtipeale tunda sidrunpalsamit, tsitruselisi ning ränikivi. 

Robert Parker 96-97 p
James Suckling 95 p
John Gilman 94 p