Pomorosso, Nizza DOCG, Coppo 75cl
73,20 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Alkoholisisaldus | |
Tootja | |
Regioon |
Kirjeldus
Pomorosso’t võib lugeda Coppo veinimaja kõige olulisemaks veiniks, just see vein on teinud Barbera viinamarjasordi ja Coppo nime rahvusvaheliselt tuntuks. Pomorosso on oma nime saanud punase õunapuu järgi, mis kasvab mäekünka tipus keset veiniaedu, kus kasvavad Barbera viinamarjad selle veini valmistamiseks. Pomorosso esimene aastakäik oli 1984 ja sellest aastast valmistatakse vein alati 100% Barbera viinamarjadest. Viinamarjad on kasvanud neljas erinevas veiniaias Nizza DOC piirkonnas: Agliano Terme, Castelnuovo Calcea, Nizza Monferrato ja Vinchio. Veiniaedade pinnases esineb rohkesti kaltsiumirikast savist lubjakivi, leidub ka hulgaliselt iidsete mereelukate kivististi ja rauamaagi kogumeid, aiad asuvad umbes 650 meetri kõrgusel merepinnast.
Viinamarjade koristus toimub septembri kuu jooksul, eri aedade erinevate osade kaupa, korjatakse käsitsi 20 kg mahutavatesse kastidesse, veiniaias valitakse vaid kõige kvaliteetsemad ja küpsemad marjad, teine sorteerimine toimub veinimajas sorteerimisliinil. Enne alkoholkäärimist on veinivirre kestadega kontaktis 14 päeva, tehakse ka lühiajalisi veini virde ülepumpamisi. Pärast alkoholkäärimise lõppemist suunatakse vein väikestesse Prantsuse tammevaatidesse, kus vein laagerdub 14 kuud, vein läbib täielikult ka malolaktilise käärimise.
Pomorosso on stiililt üllatavalt rafineeritud ja elegantne vein. Värvus on intensiivne rubiinpunane kristalse säraga. Aroomis eristuvad intensiivsed punased marjad, must kirss, põldmurakas, lillade lillede noot ja suurepärane magusate vürtside palett, magus vanilje, kaneel, nelk, tubakas. Maitse on hea struktuuriga, jõuline aga ümarate tanniinidega, püsiva värske happesusega, õrn mineraalne noot, pikk velvetine lõppmaitse. Toitudest sobib metssealihaga, mida on hautatud vürtside ja punase veiniga, metsjänese raguuga serveeritud koos kartulikroketitega, küpsete sinihallitusjuustudega nagu Blu del Moncenisio. Serveerida 16-18 kraadi juures, soovitav on veini dekanteerida 3-4 tundi enne joomist. Veini parim joomisaken on 2022 – 2030.