Pinot Gris Turckheim, Alsace AC, Domaine Zind-Humbrecht 75cl
36,50 €
–
Marjasort | |
---|---|
Aasta | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon | |
Riik | |
Tootja |
Kirjeldus
Domaine Zind-Humbrecht’i veinimaja asutati 1959. aastal. Enne seda müüsid Zind’i ja Humbrecht’i perekonnad mõlemad veini oma nime all. Humbrechti pere on Alsace’is viinamarju kasvatanud alates 1620. aastast. Praegu omab Zind-Humbrecht’i veinimaja kokku 40 hektarit veiniaedu.
Zind-Humbrechti “yellow-label” Pinot-Gris on erakordne vein, veinimeister Olivier Humbrecht toodab seda veini vaid teatud aastatel, vaid teatud tingimuste kokkulangemisel. Veiniaiad asuvad Turckheimi külas, aedade keskmine vanus on 30 aastat, pinnases domineerib kruusa-liiva segu, mis annab veinile väga rikkaliku ja lopsaka stiili. Veinivirde kääritamiseks kasutatakse suuri tammepuust mahuteid ja ka roostevabast terasest mahuteid, protsess on väga pikk ja võib kesta mitu kuud, hiljem järelküpseb vein terasest mahutites kuni see on valmis pudelisse villimiseks.
Veinil on kahvatu-kuldne värvus. Aroom on väga külluslik, tunda eksootilisi puuvilju, aprikoosi, kuivatatud pirni ja delikaatset mee nüanssi. Maitse on kontsentreeritud, väga harmooniline ja balansseeritud, pehme ja püsiv, tunda Pinot Gris marjasordi rikkalikkust ja kerget vürtsikust. Lõppmaitse on väga kauakestev, üllatavalt nooruslik ja elav, kõike toetab hea happesus, kivine mineraalne nüanss. Veini võib juua noorelt, kuid parima küpsuse saavutab 2-3 aasta jooksul, küpsemispotentsiaal 10-15 aastat.
Vein sobib nautimiseks ilma toiduta, toitudest sobib küpsetatud linnulihaga, kanaliha ja pastaga koorekastes, küpsetatud või grillitud kvaliteetse kalaga, veinis aurutatud merekarpidega, pehmete küpsete juustudega. Serveerida temperatuuril 12 – 14 kraadi.
“The Pinot Gris grape variety, and in fact the entire Pinot family, took advantage of the 2023 vintage growing conditions. Namely good fertility at bud break, good adaptation of the vines to the dry climate, even on the Turckheim gravel. The grapes were healthy because they were harvested early, the grapes having reached sufficient sugar maturity before the appearance of rot problems in mid-September. This was the case for our Pinot-Gris vineyards across the entire estate. As with many wines in 2023, physiological maturity was easy to achieve with a low alcohol content, as it can be seen for this wine. This was the first vineyard harvested on the estate and the first to have finished its fermentation to quickly reach a dry balance. Bright pale-yellow colour. The nose is still discreet, typical for this non-aromatic grape variety, and opens in the glass with smoky, slightly toasted aromas (influence of aging on total lees). This wine may seem austere at first, but it reveals a beautiful aromatic presence on the palate (dried herbs, stones, etc.) with a sappy texture and articulated on a surprising acidity for this vintage. The wine finishes on mineral, almost salty notes, also unsuspected on this terroir. It is likely that the arid profile of 2023 will have forced the roots to dig deeper to find water and mineral resources in this gravelly soil.” Olivier Humbrecht