Clos Apalta, Valle de Colchagua, Casa Lapostolle 75cl

144,00 

Marjasort

, , ,

Aasta

Alkoholisisaldus

Tootekood: 1100 Kategooria:

Kirjeldus

Clos Apatla kuulub Prantsuse perekonnale Marnier-Lapostolle, kes muuhulgas omab ka likööritootjat Grand Marnier. Mõisa esivein Clos Apalta esimene aastakäik oli 1997. lühikese ajaga on vein saavutanud uskumatu edu. Clos Apalta on olnud korduvalt Wine Spectatori Top 100s, sealhulgas kolm korda Top 3s hulgas ning ainukese Lõuna-Ameerika veinina ka ühe korra esikohal.

Clos Apalta asub Colchagua orus, 200 km Santiagost lõunas. Veiniaedu ning veini valmistatakse orgaanilisi ja biodünaamilisi printsiipe järgides. Carmenere ja Cabernet Sauvignoni veinipuud on pookimata prephylloxera aegsed, istutatud 1920. 2019. aastakäigu vein on valmistatud 70% Carmenere, 18% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon ja 4% Petit Verdot viinamarjadest. Matseratsioon kestab 4-5 nädalat, rakendatakse ka “punch down” meetodit, 68% veinist kääritatakse 75hl suurustes Prantsuse tammemahutites ja 33% veinist kääritatakse 100% uutes Prantsuse tammevaatides, käärimise temperatuur ei ületa 28 kraadi. Pärast alkoholkäärimist laagerdub vein kokku 24 kuud Prantsuse tammevaatides, 90% uutes ja 10% kord varem kasutatud, seal toimub malolaktiline käärimine.

Aroomis on tunda küpseid punaseid ja musti marju, ploome, punaseid kirsse, kuivatatud viigimarju, mustikaid ja õrnalt musta pipart. Tanniinid on siidised ja lihvitud, pikk ja rikkalik järelmaitse. Aastane toodang on 5000 kasti. Soovitav on vein kindlasti dekanteerida ning serveerida 16-18 kraadi juures. Toitudest sobib ideaalselt metsloomalihaga, lambaga ning erinevate steikidega, samuti rohke kakaosisaldusega šokolaadi magustoitudega.

James Suckling 99 p
Wine Advocate 95 p

“A generous array of ripe black and blue fruit with pink peppercorns, green olives, dried flowers, toffee and chocolate orange. It’s full-bodied with firm, creamy and velvety tannins. Long and polished. Lovely salted caramel and olives at the end. Keeps going. Unfolds on the finish. 70% carmenere, 18% merlot, 8% cabernet sauvignon and 4% petit verdot.” James Suckling 99 points

“The 2019 Clos Apalta was produced with a blend of 70% Carmenere, 18% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon and 4% Petit Verdot, extremely high in Carmenere and low in Cabernet Sauvignon in a ripe and warm year. It fermented with indigenous yeasts for four to five weeks, with manual punch-down of the cap, 67% in 7,500-liter French oak vats and 33% in new French oak barrels followed by malolactic in new French oak barrels. The élevage was 24 months in 90% new barrels and 10% second use. It’s powerful, big and ripe, with 15% alcohol and a pH of 3.57. It’s creamy and juicy, with very high ripeness and a notable absence of herbal notes; it’s oaky, smoky and decadent, coming through as luxurious, round, lush and velvety. It’s full-bodied and has abundant, small and powdery tannins.” Robert Parker’s Wine Advocate 95 points