Beaune Premier Cru Clos des Feves AC (Monopole), Domaine Chanson 75cl
138,00 €
–
Marjasort | |
---|---|
Riik | |
Aasta | |
Tootja | |
Alkoholisisaldus | |
Regioon |
Description
Domaine Chanson on viimase paari aasta jooksul jõudnud täiesti uuele tasemele, juba viimased 10 aastat ei kasutata veiniaedades kemikaale ning kogu veinivalmistamine on nüüdseks 100% orgaaniline. 2009. aastal valmis ka uus ja moderne veinimaja. Viimased 17 aastat on Chansoni veinimeister olnud Jean-Pierre Confuron, kelle peremõisaks on Vosne-Romanee’s asuv Domaine Confuron-Cotetidot.
Lisaks arendas Chanson välja täiesti unikaalse külmutustunneli – vedel lämmastik viib viinamarjade temperatuuri kaheks minutiks -180 kraadi peale tappes kõik bakterid ja alandades viinamarjade sisemist temperatuuri umbes 25 kraadi pealt 8-10 kraadi peale. See aitab pikendada kääritamisprotsessi, mis omakorda aitab parandada veinide värskust, tekstuuri ja aroome.
Väga oluline on ka see, et Chanson kasutab punaste veinide valmistamisel nii palju kui võimalik täiskobaraid (st viinamarju ei eemaldata vartest). Eelkõige aitab see saavutada siidisemaid tanniine ja annab veinile väga pehme tekstuuri, mis eriti Pinot Noiri puhul on väga teretulnud. Kõrge happesusega aastakäigu puhul aitab see veinid pehmemaks muuta ning kui on väga soe aastakäik lisab see lähenemine veinile värskust. Lisaks aeglustab täiskobarate kasutamine samuti kääritamisprotsessi (viinamarja suhkrud eemalduvad aeglasemalt) ja see annab veinidele parema struktuuri. Täiskobarate regulaarne kasutamine on samas tehniliselt väga keeruline. Suur enamus tootjaid seda riski võtta ei soovi ja seega pole väga üllatav, et Burgundia üks pikaajaliseim täiskobarate kasutaja on juba aastakümneid Domaine de la Romanee-Conti.
Clos de Féves kuulub täies ulatuses oma 3.8 hektariga Chansonile (monopol) ning on kindlasti veinimõisa üks hinnatumaid valdusi, ajalooliselt oli aed hästi tuntud juba 14. sajandil. Vein on laagerdunud 14 kuud tammevaatides. Aroomis on erinevad küpsed punased marjad, oliivid, pinnaselisus, tubakas, kohvi, mõru šokolaad, suitsune noot ja mineraalsus. Sügav ja kontsentreeritud struktuur, pehmed hästi integreeritud tanniinid. Kergelt vürtsikas järelmaitse. Suurepärases tasakaalus vein, kus on omavahel segunenud elegantsus ja jõulisus.
James Suckling 94 points
Jasper Morris 93 points
Wine Enthusiast 92 points
“Here’s a prototypical example of Beaune 1er Cru that combines generosity and subtlety. Lovely red berry and delicate spice aromas are wrapped around the ample, but very well proportioned tannins, that should give this a long future. Hard to believe that this comes from such a difficult vintage. Long, spicy and savory finish that makes an impressive statement.” James Suckling 94 points
“Rich purple. The bouquet suggests a density of fruit behind but the detail is not yet forthcoming. There is quite a weight of dark raspberry, a little acidity at the back, finer tannins than the Grèves. Slightly spicy to finish, but the red fruit, strawberry-raspberry cusp, continues on through. Drink from 2026-2032.” Jasper Morris 93 points
“In this elegant and ripe nose, aromas of fresh cranberries, red cherries and pomegranate intermingle with red rose petals, brown mushroom, white peppercorn and thyme, kissed by a hint of clove and black tea leaf. The palate is opulent, with wild strawberries and ripe black plums embraced by rosehip and wild thyme. This delicious wine is balanced and shows great energy in addition to a long finish of red florals and black pepper.” Wine Enthusiast 92 points